Zakonitost, transparentnost i integritet referendumskog procesa

22. travnja 2013.

Nakon što je tvrtka Golf Razvoj d.o.o poslala GONG-u molbu za promatranjem lokalnog referenduma za „Srđ“, GONG je zahvalio na iskazanom povjerenju i pozivu za promatranjem lokalnog referenduma u Dubrovniku koji je raspisan na inicijativu građana, unatoč strogim kriterijima za pokretanje takve vrste referenduma.

Promatranje izbora i referenduma zahtjeva regrutiranje promatrača, izradu priručnika za promatranje i obrazaca za izvještavanje, edukaciju, koordinaciju i raspored promatrača po biračkim mjestima, prikupljanje informacija i izvještaja promatrača, izvještavanje javnosti o tijeku izbornog/referendumskog procesa te pripremu izvještaja s preporukama u cilju poboljšanja izbornog/referendumskog procesa.

Kako GONG raspolaže vrlo ograničenim resursima za promatranje izbora i referenduma, prisiljeni smo ih usmjeriti na praćenje izbornog procesa na predstojećim lokalnim izborima. Podsjećamo da GONG nema monopol na promatranje izbora i referenduma, što ne umanjuje potrebu i važnost promatranja lokalnog referenduma u Dubrovniku. Napominjemo da pravo promatranja imaju promatrači političkih stranaka i nevladinih udruga, a kao jedan od svojih doprinosa, GONG će temeljem 16-godišnjeg iskustva promatranja izbornog procesa temeljenog na međunarodnim standardima na svojim internetskim stranicama objaviti Priručnik za promatranje referenduma kako bi svi zainteresirani mogli kvalitetno i odgovorno promatrati referendumski dan.

Osim toga, pozvat ćemo građane Dubrovnika da se u što većem broju odazovu referendumu, kao i sudionike referenduma da se pridržavaju visokih standarda u organiziranju i provedbi referenduma kako bi se pridonijelo dizanju povjerenja građana i šire javnosti u zakonitost, transparentnost i integritet cijelog referendumskog procesa. Ovo će nažalost biti vrlo težak zadatak s obzirom na loš pravni okvir za referendum općenito, a posebice za lokalni referendum. 

Odgovornost je Povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma da osigura profesionalan i nepristran rad biračkih odbora u kojem bi trebale biti zastupljene obje strane - zagovarači i protivnici. Nadalje, neophodno je svim ovlaštenim akterima osigurati uvjete za promatranjem referenduma. Konačno, odgovornost je i na Državnom izbornom povjerenstvu da Povjerenstvu za provedbu lokalnog referenduma osigura smjernice i upute o konkretnim načinima rješavanja svih navedenih pitanja koja nisu adekvatno riješena pravnim propisima.

U međuvremenu smo pozvali i lokalne i nacionalne medije da profesionalno izvještavaju o referendumskom procesu u skladu s pravilima novinarske struke, a Hrvatsku radioteleviziju da konačno objavi vlastita Pravila o postupanju HRT-a tijekom referenduma. Imajući na umu da uoči lokalnog referenduma nije predviđena „referendumska šutnja“, pozivamo sve aktere ovog procesa da se suzdrže od neprimjerenog pritiska na birače.

chevron-right