Tko ima pravo promatrati izbore?

19. travnja 2013.

Pravo promatranja izbora obuhvaća promatranje cjelokupnog izbornog postupka, a naročito glasovanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal.

Promatrati mogu promatrači političkih stranaka ili grupe birača koji sudjeluju na izborima, promatrači nevladinih udruga koje djeluje na području neovisnog promatranja izbornih postupaka i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava te promatrači međunarodnih organizacija koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Transparentnost i otvorenost izbornog procesa provedenog u skladu sa zakonskom regulativom, osnovni su preduvjeti u uspostavljanju, jačanju, ali i provjeri demokracije. Mogućnost promatrača da promatraju i izvještavaju o izbornom procesu doprinosi kontroli i transparentnosti procesa te jača povjerenje javnosti u izborni proces. Osim toga, promatranje izbora važno je i zbog većeg uključivanja građana u izborne aktivnosti.

Za ostale informacije, bacite oko na GONG-ov PRIRUČNIK ZA PROMATRAČE NA LOKALNIM IZBORIMA 2013.

Za sve dodatne upute i stručnu pomoć u svezi izbornog procesa nazvati na telefone Državnog izbornog povjerenstva: 01/4569 712, 01/4569 713, fax: 01/6303 509; www.izbori.hr

chevron-right