Što su registar i popis birača?

19. travnja 2013.

Što je registar birača i kakve veze ima s biračkim pravom? Što je popis birača i tko ima biračko pravo na lokalnim izborima? Što ako se na dan izbora nalazite izvan mjesta svojega prebivališta ili u inozemstvu i kako se mogu provjeriti ili promijeniti podaci u popisu birača? Ako tražite odgovore na ova pitanja - na pravom ste mjestu.

ŠTO JE REGISTAR BIRAČA I KAKVE IMA VEZE S BIRAČKIM PRAVOM?

Birači ostvaruju biračko pravo temeljem upisa u registar birača, bazu podataka u kojoj se nalaze svi hrvatski državljani koji su navršili 18 godina te imaju prebivalište na području grada/općine u Hrvatskoj, hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te državljani Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj. Svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u registar birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak tijekom cijele godine.

ŠTO JE POPIS BIRAČA?

Popis birača je dio registra birača koji se sastavlja nakon zatvaranja registra za svake pojedine izbore ili referendum te služi kao temelj za glasovanje na dan izbora, odnosno referenduma.

TKO IMA BIRAČKO PRAVO NA LOKALNIM IZBORIMA?

Na lokalnim izborima mogu glasati birači s prebivalištem u gradu ili općini unutar Republike Hrvatske na čijem području se provode izbori.

ŠTO AKO SE NA DAN IZBORA NALAZITE IZVAN MJESTA SVOG PREBIVALIŠTA ILI U INOZEMSTVU?

Ako ćete u vrijeme izbora biti izvan mjesta svog prebivališta ili u inozemstvu, nećete moći glasati na lokalnim izborima. Prema Zakonu o lokalnim izborima glasanje na lokalnim izborima obavlja se samo na biračkim mjestima na području općine ili grada gdje se izbori provode.

KAKO SE MOGU PROVJERITI ILI PROMIJENITI PODACI U POPISU BIRAČA?

Birači mogu provjeriti jesu li upisani u popise birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave.

Podaci se mogu promijeniti najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora što u slučaju lokalnih izbora znači do srijede 8. svibnja 2013. Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak registra birača podnosi se nadležnim uredima za opću upravu usmeno ili pisano. Kontakti ureda nalaze se ovdje.

Za sve dodatne upute i stručnu pomoć u svezi izbornog procesa nazvati na telefone Državnog izbornog povjerenstva: 01/4569 712, 01/4569 713, fax: 01/6303 509; www.izbori.hr

chevron-right