S druge strane ograde – sto godina šišanja trave

19. travnja 2013.

Premda Hrvatska ima jedan od najboljih zakonodavnih okvira za kontrolu financiranja političkih stranaka i predizbornih kampanja, uvijek treba razmišljati kako još poboljšati primjenu njegovih odredbi  i to kroz kontrolu koju će uz  tijela vlasti provoditi i nevladine udruge te građani, istaknuto je na okruglom stolu "Kako kontrolirati financiranje predizbornih kampanja" u organizaciji Transparency International Hrvatska.

Transparentnost tijeka novca glavni je preduvjet  poštenih izbora i stoga je nužno da javnost može kontrolirati njegov tijek u predizbornim kampanjama, kazao je predsjednik TIH-a Nikola Kristić, osvrnuvši se na nisko povjerenje građana u političke stranke i njihov  gotovo jedinstven stav da onaj tko financira politike utječe na ključne poteze tijela javne vlasti. Stoga, zaključio je Kristić, „civilne udruge zajedno s građanima trebaju biti korektiv uočenih devijacija i vršiti nadzor jer s druge strane ograde sigurno objektivnije mogu promatrati što se događa u političkom dvorištu".

„Pitajte otkud dolazi novac i ne glasajte za ljude koji ne mogu dokazati tko im je financirao kampanju“, poručio je član Upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović izrazivši ponos što Hrvatska ima najbolji zakon o financiranju predizbornih kampanja u Europi koji apsolutno pomaže da sve bude transparentnije i bitno otežava da prljavi novac, iz nedefiniranih izvora, ulazi u kampanje.  Međutim, u Hrvatskoj je, podsjetio je, jako dobra i inventivnost izigravanja propisa, a samu provedbu kontrole financiranja kampanji, Pettović je usporedio s načinom kako se dobiva kvalitetna engleska trava - "a sada sto godina šišanja".

Lokalni izbori pred vratima

Prema zakonskim odredbama na skorašnjim lokalnim izborima, svaka stranka, kandidat, koalicija i neovisna lista dužni su otvoriti posebne račune što bi trebalo olakšati kontrolu, a predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin istaknuo je da će osim institucionalnih tijela (DIP, Ured za reviziju) na tim izborima kontrolu moći provoditi i mediji i građani te je pozvao na kontrolu izvješća te razumijevanje za nenamjerne pogreške od očito lažnog prikazivanja.

"Ako ja kao kandidat na izborima u svom izvješću navedem da sam za jumbo plakate potrošio 2.000 kuna, a građani tamo gdje se kandidiram vide na desetke tih plakata, bit će jasno da sam nešto u izvješću lažno prikazao", kazao je Grbin. Posebno je istaknuo važnost transparentnosti trošenja novca jer se „mora znati ne samo tko strankama daje novac i dobiva li nešto zauzvrat ta osoba koja ih je financirala, nego kako ih stranke i troše, naime,  Hrvatska je dosad, nažalost empirijski, na primjerima, doznavala kako se troši novac u kampanjama“.

„Na primjerima poput onog gdje su oni koji grade golf terene financirali određene stranke koje su poslije toga donosile Zakon o golfu, gdje su druge političke stranke, odnosno u ovom slučaju nažalost ista, prijavile da bi u kampanji potrošile 30-ak milijuna kuna, a onda se u istraživanja medijskog prostora pokazalo da se radilo o 70 ili 80 milijuna kuna", rekao je Grbin.

Okvir nije dovoljan, važni su kontekst i politička kultura
 
Iako je zakonodavni okvir bitan, on sam po sebi nije dovoljan na što je ukazao i profesor Zdravko Petek sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, koji je istaknuo da je ključna stvar provedba kontrole pri čemu je podsjetio na negativan primjer s parlamentarnih izbora 2000. kad je trošak slanja pošte tada vladajuće stranke bio isporučen Hrvatskoj pošti.

"U financiranju političkih stranaka važno je postići balans privatnog i javnog financiranja te imati regulaciju za koju su važni ne samo propisi, nego i kontekst te politička kultura, a ključno je pravilo javnog objavljivanja. Pitanja se tiču korporativnog financiranja te zabrane anonimnih donacija i ograničenja rashoda", pobrojao je Petak istaknuvši da kontrola nije samo stvar vertikalnih igrača poput Vlade, Sabora i raznih agencija, nego i horizontalne razine koja uključuje medije, nevladine organizacije i građane.

Zaključio je i da su veliku stvar u nadzoru napravili istraživački novinari „koji su i u ponekad ne sjajnim okolnostima imali velike osobne stresove i probleme da bi neke stvari pokrenule, a velike stvari su napravile nevladine organizacije poput TIH-a i GONG-a i bez njihova djelovanja čitava slika sa stranačkim financijama ne bi bila kakva jest".

chevron-right