Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi

19. travnja 2013.

GONG organizira konferenciju „Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi“ u petak, 26. travnja 2013. u hotelu International u Zagrebu, s početkom u 9 sati, na kojoj će biti predstavljeni nalazi Indeksa dobrog upravljanja u Hrvatskoj (DUH) koje je obuhvatilo sva ministarstva, Vladu, Sabor i urede Vlade.

Indeks DUH osmislio je Istraživački centar GONG-a u suradnji s Institutom za javne financije uz podršku više stručnjaka iz akademske zajednice, a u nadi da će Indeks DUH prerasti u djelotvoran alat za nezavisnu ocjenu i poboljšanja rada institucija vlasti. 

Najuspješnije institucije dobit će priznanja, a dodijelit će ih Jurica Malčić, bivši pučki pravobranitelj i član Vijeća GONG-a.

Nakon predstavljanja Indeksa,  uslijedit će tematske rasprave na nekoliko “vrućih” tema javnog upravljanja, uz uvodne osvrte upravljača, praktičara i istraživača:

•   proaktivna objava javnih podataka – javna investicija nadomak ruke;
•   kako dobro upravljati agencijama;
•   transparentnost proračunskog ciklusa i sustava javnih nabava;
•   potraga za novim, učinkovitijim modelom upravljanja sukobom interesa.

Zaključna debata “Povjerenje je dobro, kontrola još bolja!” bavi se izazovima javnog, civilnog nadzora nad radom institucija, putem medija i građanskog aktivizma kao važne poluge suzbijanja korupcije i promocije dobrog upravljanja.

Konferencija će okupiti političare, državne službenike, stručnjake, aktiviste i novinare, uz međunarodne goste koji će podijeliti svoja iskustva i pomoći domaću praksu staviti u regionalni i europski kontekst. Radni jezici konferencije su hrvatski i engleski jezik, prema osobnom izboru, uz simultani prijevod.

Program konferencije možete pogledati ovdje.

chevron-right