Razočaravajuća pasivnost stranaka i građana

15. travnja 2013.

S obzirom na slab odaziv birača te velik postotak nevažećih listića i propalih važećih glasova, kao i dojave građana o negativnim iskustvima u provedbi ovih izbora, GONG izražava žaljenje zbog propuštene prilike da građani, umjesto statista, postanu subjekti političkog odlučivanja o Hrvatskoj kao članici Europske unije.

GONG smatra da su za odaziv tek 20,84 posto birača prvenstveno odgovorne političke elite koje su proces pristupanja Europskoj uniji svih ovih godina otuđile od građana. Uz kumulativni efekt neinformiranosti o institucijama i procesima Europske unije, političke stranke pasivno su pristupile kampanji koja je prekratko trajala, a elektroničkim medijima nije bilo omogućeno da organiziraju sučeljavanja relevantnih kandidata. Stoga GONG poziva vlasti da proaktivno informiraju o aktivnostima na europskoj razini te da promijene zakonski okvir kako bi omogućili medijima smislenije izvještavanje o kandidatima.

Iako se zbog uvođenja preferencijskog glasanja moglo očekivati da će broj nevažećih listića biti veći od dva posto, konačan rezultat koji pokazuje više od pet posto nevažećih listića posljedica je neadekvatno educiranih birača o novom načinu glasanja. No, kako bi se jasno utvrdilo koliko je nevažećih listića uzrokovano neznanjem, a koliko prosvjednim glasanjem, GONG poziva Državno izborno povjerenstvo da analizira nevažeće listiće te preporuči konkretne mjere za sprečavanje takve situacije na idućim izborima. Nadalje, činjenica da je svoj glas pojedinim kandidatima dalo 68,46% birača pokazuje značajan interes građana za preferencijsko glasanje te bi zbog povećanja participativnosti trebalo nastaviti u izborni model uvoditi mogućnosti direktnijeg utjecaja građana.

S obzirom na 29,3 posto tzv. propalih važećih glasova građana koji su podržali liste koje nisu ostvarile mandate u Europskom parlamentu, u odnosu na također visokih 25,2 posto na prošlim parlamentarnim izborima, GONG smatra da je riječ o strukturalnom problemu koji treba ozbiljno razmotriti u izbornoj reformi. Prvi korak u tom smjeru bila bi revizija registra političkih stranaka kako bi se utvrdio udio fiktivnih stranaka.

U odnosu na samu provedbu izbornog dana, GONG je zaprimio značajan broj dojava građana koji nisu bili u biračkom popisu jer su nakon 3. travnja 2013. zatražili izradu novih osobnih iskaznica, iako su mogli u matičnim uredima izvaditi potvrdu koja bi im omogućila glasanje. Uoči lokalnih izbora GONG poziva Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo uprave da se bolje koordiniraju kako bi se olakšalo ostvarivanje biračkog prava u ovakvim situacijama. Što se tiče dojava da su članovi biračkih odbora, prvenstveno iz HDZ-a, evidentirali birače koji su se odazvali glasanju, radi se o nezakonitom utjecaju na slobodu izjašnjavanja birača i atmosferu na biralištu. Kako bi se takve aktivnosti u budućnosti spriječile, GONG poziva Državno izborno povjerenstvo da nedvosmisleno upozori članove biračkih odbora da je njihova primarna odgovornost briga za zakonitu provedbu izbora, te da na biralištima nema mjesta stranačkom aktivizmu.

chevron-right