Nedjelja bez dojava GONG-u o većim izbornim nepravilnostima

14. travnja 2013.

Izborni dan do 17:30 sati u Hrvatskoj i inozemstvu prolazi bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima, sudeći prema pozivima građana u GONG koji dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme birača bez važećih osobnih iskaznica koji nisu upisani u popis birača.

Na temelju dojava birača, GONG je identificirao problem osoba kojima je osobna iskaznica istekla nakon zaključivanja popisa birača, no nisu se našle na popisu birača iako su zatražile vađenje nove osobne iskaznice, te je o tome upoznato Ministarstvo uprave.

S obzirom da su lokacije nekih biračkih mjesta promijenjene u odnosu na prethodne izbore, što je dovelo do zbunjivanja birača, GONG poziva nadležna tijela da pravovremeno obavijeste zainteresiranu javnost o ovakvim promjenama.

Potaknuti dojavama građana iz Zagreba, Imotskog i Župe Dubrovačke da pojedini članovi biračkih odbora predloženi od strane HDZ-a vode evidenciju tko je od njihovih članova glasao, GONG podsjeća da članovi biračkih odbora moraju obavljati isključivo aktivnosti propisane zakonima te uputama Državnog izbornog povjerenstva. Vođenje evidencije o izlasku birača na izbore može otvoriti mogućnost za nezakonit utjecaj na birača da glasa ili ne glasa, što je regulirano Kaznenim zakonom.

U odnosu na kršenje izborne šutnje, GONG je zaprimio dojave građana o neprimjerenim SMS porukama poslanim u ime HDZ-a, HSS-a i SDP-a, kao i u crkvama tijekom misa. Istovremeno, prijave su stizale i u odnosu na društvene mreže, konkretno zbog postova na Facebooku kojima se promoviralo određene kandidate.

Što se tiče današnjeg referenduma o gradnji vjetroparka Zvirjak u sva tri naselja Općine Fužine (Lič, Fužine, Vrata), GONG je zaprimio prijavu udruge Eko Kvarner, Podružnice Fužine, o tome kako su njihovi promatrači odbijeni s obrazloženjem da promatranje nije predviđeno Zakonom o referendumu. S obzirom da takvo tumačenje Zakona o referendumu predstavlja korak unatrag u demokratskom procesu jer je promatranje bilo dopušteno prije godinu dana na državnom referendumu o pristupanju RH EU, slučaj je prijavljen Državnom izbornom povjerenstvu.

Ove izbore GONG ne promatra uz pomoć promatrača na biračkim mjestima jer će svoje resurse za promatranje izbornog dana, zbog ograničenih kapaciteta i procjene o većem riziku za nepravilnosti u odnosu na izbore članova u Europski parlament, usmjeriti prema lokalnim izborima u svibnju. Nadalje, GONG zaprima neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima, što je moguće dojaviti putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

Na kraju, GONG podsjeća da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr), dok je za promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela odandgovorno Etičko povjerenstvo za izbor članova u Europski parlament koje je dostupno putem telefona (01) 4569 715, faksa (01) 6303 450 i e-maila etickopov@izbori.hr.

chevron-right