Izborno jutro bez dojava o većim izbornim nepravilnostima

14. travnja 2013.

Izborni dan do 11 sati u Hrvatskoj i inozemstvu prolazi bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima. Sudeći prema malobrojnim pozivima građana u GONG koji dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme u vezi s ostvarivanjem biračkog prava osoba bez važeće osobne iskaznice zbog čega nisu upisani u popis birača, izborni dan prolazi bez ozbiljnijih dojava o izbornim nepravilnostima. Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba, koje nisu sudionici izbora, ne smatraju se izbornom promidžbom, odnosno kršenjem izborne šutnje koja u Hrvatskoj traje do danas do 19 sati.

Izborni dan do 11 sati u Hrvatskoj i inozemstvu prolazi bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima. Sudeći prema malobrojnim pozivima građana u GONG koji dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme birača bez važećih osobnih iskaznica koji nisu upisani u popis birača, izborni dan prolazi bez ozbiljnijih dojava o izbornim nepravilnostima. Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba, koje nisu sudionici izbora, ne smatraju se izbornom promidžbom, odnosno kršenjem izborne šutnje koja u Hrvatskoj traje do danas do 19 sati.

Temeljem dojave građana da u Zagrebu pojedini članovi biračkih odbora predloženi od strane HDZ-a vode evidenciju tko je od njihovih članova glasao, GONG podsjeća da je zadaća biračkih odbora provedba glasanja birača na biračkim mjestima te osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja. Članovi biračkih odbora moraju obavljati isključivo aktivnosti propisane zakonima te uputama Državnog izbornog povjerenstva, a nikako druge zadaće koje su dobili od svojih političkih stranaka. Vođenje evidencije o izlasku birača na izbore može u konačnici otvoriti mogućnost za nezakonit utjecaj na birača da glasa ili ne glasa, što je propisano Kaznenim zakonom.

Ove izbore GONG ne promatra uz pomoć promatrača na biračkim mjestima jer će svoje resurse za promatranje izbornog dana, zbog ograničenih kapaciteta i procjene o većem riziku za nepravilnosti u odnosu na izbore članova u Europski parlament, usmjeriti prema lokalnim izborima u svibnju.

Uoči današnjeg izlaska na birališta u Hrvatskoj i u inozemstvu, GONG podsjeća birače da se informiraju o pravovaljanim kandidacijskim listama za izbor članova u Europski parlament te kako izgledaju primjeri valjanih i nevaljani listića. Također, premda je pozivanje građana da izađu na izbore pozitivno, GONG poziva vjerske službenike da se suzdrže od javnog iznošenja vlastitih političkih preferencija tijekom misnih slavlja jer se to može smatrati utjecajem na slobodan izbor političkih predstavnika.

Istovremeno, GONG podsjeća birače s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji nisu upisani u popis birača jer im je osobna iskaznica istekla prije 3. travnja 2013. da će moći glasati uz potvrdu koju mogu izvaditi u svom uredu za opću upravu na izborni dan. Precizne upute dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave i na biračkim mjestima čije se adrese mogu provjeriti na internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva. Što se tiče glasanja u inozemstvu, podsjećamo birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali za glasanje, da će moći ostvariti svoje biračko pravo dolaskom na biračko mjesto na kojem će dobiti potvrdu za glasanje.

GONG poziva biračke odbore da omoguće glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu. Nadalje, svi poslodavci dužni su svojim zaposlenicima koji žele iskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme za glasanje.

Nadalje, GONG zaprima neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima, što je moguće dojaviti putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila. Na temelju neanonimnih dojava građana tijekom dana te intenzivnog praćenja predizbornog razdoblja, GONG će sljedeće priopćenje objaviti na svojim internetskim stranicama u 17:30.

Na kraju, GONG podsjeća da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr), dok je za promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela odgovorno Etičko povjerenstvo za izbor članova u Europski parlament koje je dostupno putem telefona (01) 4569 715, faksa (01) 6303 450 i e-maila etickopov@izbori.hr.

chevron-right