Subota prošla bez dojava GONG-u o nepravilnostima

13. travnja 2013.

Prvi izborni dan na biračkim mjestima u inozemstvu prolazi bez dojava GONG-u o nepravilnostima. Istovremeno, sudeći prema malobrojnim poziva građana u GONG, u Hrvatskoj se poštuje izborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati. Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora ne smatraju se kršenjem izborne šutnje.

Uoči sutrašnjeg izlaska na birališta u Hrvatskoj, GONG podsjeća birače da se zbirna lista pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament nalazi ovdje, dok se primjeri valjanih i nevaljanih listića nalaze ovdje.

Istovremeno, GONG podsjeća birače s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji nisu upisani u popis birača jer im je osobna iskaznica istekla prije 3. travnja 2013. da će moći glasati uz potvrdu koju mogu izvaditi u svom uredu za opću upravu na izborni dan. Precizne upute dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave i na biračkim mjestima čije se adrese mogu provjeriti na internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva. Što se tiče glasanja u inozemstvu, podsjećamo birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali za glasanje, da će moći ostvariti svoje biračko pravo dolaskom na biračko mjesto na kojem će dobiti potvrdu za glasanje.

GONG poziva biračke odbore da omoguće glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu. Nadalje, svi poslodavci dužni su svojim zaposlenicima koji žele iskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme za glasovanje.

GONG će i u nedjelju zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima, što je moguće dojaviti putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila. Na temelju neanonimnih dojava građana te intenzivnog praćenja predizbornog razdoblja, GONG će na svojim internetskim stranicama objaviti priopćenja u nedjelju u 11:00 i u 17:30.

Na kraju, GONG podsjeća da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti sa svojim pitanjima i primjedbama putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr, dok su osnovne informacije dostupne na http://www.izbori.hr te na internetskim stranicama DIP-a posvećenim izborima članova u Europski parlament.

Za promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela odgovorno je Etičko povjerenstvo za izbor članova u Europski parlament koje je dostupno putem telefona (01) 4569-715, faksa (01) 6303- 450 i e-maila etickopov@izbori.hr.

Osnovne informacije i edukativni materijali, poput Priručnika za promatranje izbora, mogu se pronaći na GONG-ovim internetskim stranicama posvećenim izborima članova u Europski parlament.

chevron-right