Informirajte se i javljajte uočene nepravilnosti

12. travnja 2013.

Radi povećanja transparentnosti, unaprjeđenja izbornog procesa, pravne sigurnosti i informiranosti svih sudionika izbora, GONG prati cjelokupni proces izbora članova u Europski parlament. Osnovne informacije i edukativni materijali, poput Priručnika za promatranje izbora, mogu se pronaći na novim GONG-ovim internetskim stranicama posvećenim izborima članova u Europski parlament.

Podsjećamo birače s prebivalištem u Republici Hrvatskoj da nisu upisani u popis birača ukoliko im je osobna iskaznica istekla prije 3. travnja 2013., ali će moći glasati uz potvrdu koji mogu izvaditi na sam izborni dan. Precizne upute dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave i na biračkim mjestima čije se adrese mogu provjeriti na internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva. Što se tiče glasanja u inozemstvu, podsjećamo birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali za glasanje, da će moći ostvariti svoje biračko pravo dolaskom na biračko mjesto na kojem će dobiti potvrdu za glasanje.

Pozivamo biračke odbore da omoguće glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu. Istovremeno, pozivamo poslodavce da na izborni dan svim zaposlenicima odrede takvo radno vrijeme koje će im omogućiti ostvarivanje biračkog prava. K tome, GONG poziva sve aktere u izbornom procesu - od birača preko kandidata i stranaka do medija i tijela koja provode izbore - da poštuju izborna pravila i izbornu šutnju te da se drže visokih demokratskih standarda kako bi volja birača mogla doći do punog izražaja.

S obzirom da se ovi izbori odvijaju u nedjelju 14. travnja 2013. u Republici Hrvatskoj, a u inozemstvu i u subotu, GONG će tijekom vikenda zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite građana. GONG je moguće kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila. Na temelju neanonimnih dojava građana te intenzivnim praćenjem predizbornog razdoblja, GONG će na svojim internetskim stranicama objaviti priopćenja o tijeku izbornog procesa (subota u 18:00 te nedjelja u 11:00 i 17:30).

Ove izbore GONG neće promatrati uz pomoć promatrača na biračkim mjestima jer će svoje resurse za promatranje izbornog dana, zbog ograničenih kapaciteta i procjene o većem riziku za nepravilnosti u odnosu na izbore članova u Europski parlament, usmjeriti prema lokalnim izborima.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti sa svojim pitanjima i primjedbama putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713, e-maila dip@izbori.hr, dok su osnovne informacije dostupne na http://www.izbori.hr te na internetskim stranicama DIP-a posvećenim izborima članova u Europski parlament.

Za promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela odgovorno je Etičko povjerenstvo za  izbor članova u Europski parlament koje je dostupno putem telefona (01) 4569-715, faksa (01) 6303- 450 i e-maila etickopov@izbori.hr

chevron-right