Zašto promatrati EU izbore?

05. travnja 2013.

Transparentnost i otvorenost izbornog procesa provedenog u skladu sa zakonskom regulativom, osnovni su preduvjeti u uspostavljanju, jačanju, ali i provjeri demokracije.

Mogućnost promatrača da promatraju i izvještavaju o izbornom procesu doprinosi kontroli i transparentnosti procesa te jača povjerenje javnosti u izborni proces. Osim toga, promatranje izbora važno je i zbog većeg uključivanja građana u izborne aktivnosti.

Stranački promatrači i promatrači kandidata važan su dio izbornog procesa zbog međusobne kontrole opozicije i vlasti, ali i kontrole rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava. Posebice kad u izbornim tijelima nema članova njihovih stranaka ili u slučaju kad su izborna tijela nestranačka, primjerice na predsjedničkim izborima).

Stoga, promatrači, pročitajte ovaj priručnik prije dolaska na izborno mjesto i svakako ga ponesite sa sobom. Bit će vam važan saveznik tijekom dana i omogućiti da provjerite sve aspekte izbornog dana. Snalaženje u priručniku i vaša informiranost o izbornom procesu i svojim pravima promatrača, pomoći će vam da reagirate na točan i pravovremen način što je svakako jedna od uloga promatrača.

Želimo vam ugodno promatranje izbora!

I ne zaboravite - prije promatranja izbora, pažljivo pročitajte PRIRUČNIK ZA PROMATRAČE NA IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT 2013.

chevron-right