Ministarstvo uprave odobrilo - Dubrovčani će na referendum o Srđu

27. ožujka 2013.

"Ministarstvo uprave donijelo je Odluku kojom se utvrđuje ispravnim Prijedlog za raspisivanje referenduma od 20. veljače 2013. godine, dostavljen od Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, u kojem je sadržano sljedeće referendumsko pitanje: „Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ“, stoji u priopćenju Ministarstva uprave objavljenom na njihovim službenim internetskim stranicama.

U obrazloženju  odluke koju potpisuje ministar Arsen Bauk stoji da je ispravno ukupno 9.085 dostavljenih potpisa što čini više od 22,5 posto ukupnog broja birača u Dubrovniku, odnosno 2,5 posto više od zakonskog minimuma. O zakonitosti pitanja Ministarstvo uprave konzulitiralo se s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja koje je utvrdilo da je referendumsko pitanje u skladu sa Zakonom.

Nadalje, sukladno Zakonu o referendumu,  sada Gradsko vijeće Grada Dubrovnika mora u roku 30 dana raspisati referendum, a potom od dana objave odluke o raspisivanju referenduma do dana njegova održavanja ne smije proći manje od 20, niti više od 40 dana.  Žalba na rješenje nije moguća, nego samo pokretanje Upravnog spora pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske. 

Propala je tako želja tvrtka "Razvoj golf", koja je od Ministarstva uprave tražila proglašenje nezakonitim referendumskog pitanja, naime, investitor u nekretninsko-golferski projekt na Srđu htio je "skrenuti pozornost na nezakonitost referendumskog pitanja, sudjelovati u provjeri (ne)pravilnosti prilikom izjašnjavanja birača i sudjelovati u provjeri verificiranja svakog pojedinog birača", doznao je h-alter.org pozivajući se na navode u opširnom dopisu tvrtke „Razvoj golf“ Ministarstvu uprave.

chevron-right