Za izbore za EP 28 pravovaljanih kandidacijskih lista

20. ožujka 2013.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je da je u roku prispjelo 28 pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament (EP) iz Republike Hrvatske, raspisanih za 14. travnja, od kojih su 27 stranačkih i jedna lista skupine birača.

Od 27 stranačkih lista 19 je samostalnih i osam koalicijskih, izvjestio je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Istaknuo je da od trenutka objave lista, danas u podne, započinje izborna promidžba koja će trajati sve do 12. travnja, odnosno do dana prije izbora kada na snagu stupa izborna šutnja. Napomenuo je također da od trenutka objave lista počinje teći rok od 48 sati za prigovore na kandidacijske liste, ali vjeruje da ih neće biti, budući da su sve predane liste i prihvaćene.

Hrvatin je izvijestio da na izborima sudjeluje ukupno 40 političkih stranaka, odnosno 336 kandidata od kojih 207 muških i 129 ženskih. Na glasačkom listiću nalazi se 28 lista sa po 12 kandidata, a listić je veličine 63 x 43 centimetra i nešto je veći od formata A2. Hrvatin je pojasnio da se glasuje na način da se zaokruži redni broj ispred liste za koju se glasuje uz mogućnost da se s te liste prednost dade jednom kandidatu, zaokruživanjem rednog broja ispred njegovog imena. Takav način preferencijalnog glasovanja je po prvi puta u primjeni u Hrvatskoj.

Prikazana su i dva promidžbena spota o izborima za Europski parlament i načinu glasovanja a koji će biti prikazani i na televiziji. Ministar uprave Arsen Bauk upozorio je građane da pravodobno provjere valjanost svojih osobnih dokumenata kako bi mogli pristupiti glasovanju. Također je podsjetio da oni koji neće biti u mjestu prebivališta na dan izbora o tome obavijeste nadležna tijela kako bi mogli dobiti potvrdu s kojom će moći glasovati u mjestu gdje se zateknu na dan izbora. DIP je sve liste, sa svim kandidatima, objavio na svojim mrežnim stranicama - http://www.izbori.hr.

chevron-right