Neka vaš glas bude odlučujući na izborima za Europski parlament

18. ožujka 2013.

Europski parlament je tijelo Europske unije koje zajedno s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije i jedino je tijelo na razini Unije čije članove građani EU biraju izravno na izborima.

Proporcionalno broju stanovnika u Hrvatskoj u odnosu na čitavu EU na izborima za EP hrvatski građani će prema načelu proporcionalnosti, preferencijskim glasovanjem izabrati 12 zastupnika kojima mandat ističe sredinom 2014. godine kada će u cijeloj EU biti održani redovni izbori za EP.

Pravo glasa na izborima za Europski parlament imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, a da bi ga mogli ostvariti važno je provjeriti jesu li upisani u Registar birača što mogu učiniti u uredima državne ili opće uprave u svom gradu ili općini, i to najkasnije 10 dana prije dana izbora.

Birači koji imaju prebivalište u RH glasaju na biračkim mjestima prema njihovom prebivalištu, a svoj glas mogu dati listi i jednom kandidatu ili samo jednom kandidatu što se naziva preferencijalnim glasovanjem. U raspodjeli mandata sudjelovat će samo one kandidacijske liste koje dobiju više od pet posto svih glasova birača koji su sudjelovali na izborima u Hrvatskoj te na biračkim mjestima u inozemstvu.

Za detaljnije informacije, svakako bacite oko na GONG-ov OPĆI VODIČ O EU IZBORIMA

chevron-right