Hrvatin: što prije utvrditi članove biračkih odbora

12. ožujka 2013.

Predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je danas stranke da što prije utvrde članove biračkih odbora, kako bi ih se moglo educirati za novi način brojanja glasova, budući da će birači 14. travnja, na izborima za Europski parlament, po prvi puta imati pravo na preferirani glas.

"Po prvi put će naši građani glasovati, ne samo za listu, kao što su to činili u parlamentarnim izborima, nego imaju mogućnost glasovati za jednog od kandidata s te liste za koju su glasovali", objasnio je Hrvatin, na radnom sastanku DIP-a i predstavnika političkih stranaka i nevladinih organizacija u Saboru, na koji su se odazvale 34 političke stranke i 3 moguće kandidacijske liste skupine birača.

Na euroizborima mogu se natjecati liste političkih stranaka i skupina birača koje prikupe pet tisuća potpisa potpore.

Koliko će se lista doista i kandidirati na euroizborima znat će se u ponedjeljak u ponoć, kada ističe rok za kandidiranje, nakon čega DIP ima 48 sati za objavu valjanih lista.

Objavom kandidacijskih lista počinje izborna promidžba, koja će trajati sve do izborne šutnje, koja počinje u ponoć 12. travnja.

Liste će za promidžbu morati otvoriti poseban račun i o tome obavijestiti DIP.

"Vi se sjećate da smo biti prilično efikasni kad se radilo o parlamentarnim izborima i nije bilo nikakvog računa koji se nije otvorio, odnosno koji nije bio provjeren", podsjetio je Hrvatin.

chevron-right