U iščekivanju nove transparentnosti

06. ožujka 2013.

GONG pozdravlja usvajanje konačnog prijedloga Zakona o pravu na pristup informacijama kojim Vlada prihvaća dugogodišnje zahtjeve zainteresirane javnosti za osnivanjem jakog i neovisnog tijela koje bi trebalo imati sve potrebne resurse za nadzor i promociju pristupa informacijama – Povjerenika za informiranje. Kao iskorak u borbi protiv korupcije vrlo je značajno što bi se i nad podacima klasificiranima prema Zakonu o tajnosti podataka konačno provodili testovi proporcionalnosti i javnog interesa.

Pozivamo Hrvatski sabor da usvoji ova dva važna instituta te da afirmacijom testa javnog interesa kao standarda za borbu protiv korupcije ispuni posljednje obveze iz pregovora s Europskom unijom i tako oživi ustavno pravo na pristup informacijama. Kako se ne bi ponovila greška iz 2010. kada je prihvaćanjem amandmana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabor izigrao smisao tadašnjih promjena Zakona, GONG će pomno pratiti proceduru donošenja Zakona u Saboru.

Usvajanje ovog Zakona prvi je korak u redefiniranju transparentnosti u Hrvatskoj nakon čega očekujemo usklađivanje Zakona o tajnosti podataka. Stoga pozivamo Ministarstvo uprave da pokrene rad radne skupine za izmjenu Zakona o tajnosti podataka, dok Ministarstvo financija pozivamo da rezervira sredstva prikupljena u antikorupcijskim procesima za rad Ureda Povjerenika i implementaciju Zakona o pravu na pristup informacijama.

Antikorupcijski potencijal Zakona o pravu na pristup informacijama bit će u potpunosti ispunjen tek ukoliko Vlada i Sabor osiguraju adekvatne uvjete za neovisan i učinkovit rad Povjerenika za informiranje, sredstva za edukaciju građana i tijela javne vlasti te promociju kulture transparentnosti.

chevron-right