SDP će zbog kašnjenja biti prijavljen DORH-u

04. ožujka 2013.

Zbog kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća, SDP će biti prijavljen Državnom odvjetništvu i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, doznaje se od Državnog ureda za reviziju. U međuvremenu, potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić ispričala se hrvatskim građanima zato što su kasnili s predajom godišnjeg financijskog izvješća. Kao opravdanje opet je poslužila bolest djelatnice koja je na njemu radila, a Opačić je kazala da im nije bila namjera ni na koji način pokazivati bahatost i nepoštivanje zakona.

"Žena je prošli tjedan završila na operaciji srca i vratila se prekasno da bi na vrijeme završila izvještaj, a mi smo mogli birati da li da pošaljemo nepotpuno izvješće ili da dva dana zakasnimo. Evo, dva dana smo zakasnili i nismo ništa skrivali", izjavila je Opačić novinarima. Podsjetila je kako je SDP svih dosadašnjih godina imao pozitivno mišljenje Državne revizije. "To znači da su naše financije bile uvijek uredne i nismo ništa skrivali pa tako ni danas", rekla je.

Na primjedbu novinara da Državni ured za reviziju opovrgava da ih je SDP izvijestio o kašnjenju izvješća, Opačić je uzvratila kako može jedino reći da je zbog medijskog pritiska bilo "nekih nespretnosti i šlampavosti i da neke informacije nisu bile točne". Na pitanje je li Državni ured za reviziju unaprijed obaviješten o kašnjenju ili ne, Opačić je rekla kako je, prema njezinom saznanju, "obaviještena Fina i to je jedina obavijest koja je išla".

Hoće li još tko biti prijavljen?

O prekršajnoj kazni koja, sukladno zakonu, prijeti SDP-u zbog kašnjenja s predajom izvješća za 2012. godinu potpredsjednica te stranke je rekla kako je SDP bila stranka koja je uvijek prihvaćala sve što po zakonu treba i prema tome će poštivati odluku onih koji će o tome odlučivati.

Iz Državnog ureda za reviziju danas je poručeno kako će zbog kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća SDP biti prijavljen Državnom odvjetništvu i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Glasnogovornica Ureda Biserka Čoh Mikulec rekla je da još obrađuju podatke pa ne znaju koje sve stranke nisu na vrijeme, odnosno zaključno s 1. ožujka, poslale poštom ili na svojim internetskim stranicama objavile izvješća. Političkim strankama, nezavisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina koji u propisanom roku ne dostave Državnom uredu za reviziju godišnji financijski izvještaj prema Zakonu o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe se neovisno o prekršajnoj odgovornosti obustavlja isplata sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog, odnosno lokalnih proračuna.

chevron-right