Josipović o simbolici, Milanović o nesposobnosti

01. ožujka 2013.

Izbori za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta održat će se 14. travnja, objavio je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naglasivši da je tu odluku donio nakon konzultacija s vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim udrugama, a tu je odluku pozdravio i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Josipović je kazao da je odlučio da se izbori za EP održe odvojeno od lokalnih izbora, koji se trebaju održati 19. svibnja, kako "europski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost". "Podsjetio bih na veliku važnost izbora za Europski parlament. Po prvi puta naši građani biraju svoje predstavnike u Europski parlament ... i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost", rekao je Josipović.

"Presudno za odluku o tome da se izbori održe odvojeno od lokalnih bila je činjenica da preklapanjem izbora, europski izbori gube na autonomiji i prepoznatljivosti, i da bi se u tom slučaju izgubila ta simbolička funkcija", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je izbore za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta raspisao sukladno svojim zakonskim ovlastima. Hrvatski sabor donio je 22. veljače odluku da će se izbori za dvanaest hrvatskih zastupnika EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada se održavaju lokalni izbori, odnosno u svibnju.

Na izborima za Europski parlament prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, pa će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali. Petogodišnji mandat sadašnjeg saziva Europskog parlamenta ističe u lipnju 2014. kada će se održati europski izbori na razini čitave Unije, uključivo Hrvatsku.

Milanović o EU izborima: Demokracija košta, novca imamo

Premijer Zoran Milanović pozdravio je Josipovićevu odluku o raspisivanju izbora za Europski parlament za 14. travnja ove godine. „Podržavam takvu odluku, sredstva postoje i nisu problem“, rekao je. Naglasio je da su svaki izbori institucija demokracije i da ih treba održavati zasebno uvijek kada je to moguće. „Ovoga puta imamo prostora da se svakom od ovih izbora posvetimo posebno, da s građanima komuniciramo i da im predstavimo svoje programe“.

Kazao je da su u slučaju ovih izbora dva pitanja bila stavljena u prvi plan, a to su pitanje uštede i pitanje odaziva na izbore. „Kad je riječ o uštedi, ponovit ću, demokracija košta. Ne mora biti skupa, ali košta. Što biste rekli kada bih radi uštede predložio da se svi mogući izbori u Hrvatskoj održe na isti dan, svake četiri godine? To sigurno ne bi naišlo na podršku“, ustvrdio je Milanović.

Što se tiče argumenta da će biti nizak odaziv, kazao je da je to problem stranaka koje idu na izbore. „Ako ja kao političar, moja stranka i moje kolege u drugim strankama nismo u stanju uvjeriti, na jedan civiliziran i argumentiran način, građane da izađu na izbore i da nam daju podršku, onda je to naš problem. Ili je to problem upravo onih stranaka koje to nisu u stanju učiniti ili se boje da to neće moći učiniti. Odaziv neće biti velik kao na parlamentarne izbore, ali će ljudi na izbore izaći, a o našoj uvjerljivosti i našim argumentima ovisi u kolikom broju“.

chevron-right