Neprimjereno privođenje aktivista Građanske akcije

04. veljače 2013.

Centar za mirovne studije, GONG i Kuća ljudskih prava smatraju neprimjerenim današnje privođenje dvojice aktivista Građanske akcije koji su umjetničkim perfomansom željeli upozoriti na na skandalozan način kojim je Hrvatska radiotelevizija prikazala lik i djelo Jure Francetića u nedavnoj emisiji TV Kalendar.

Kao organizacije za ljudska prava i demokratizaciju već se godinama zalažemo da institucije Republike Hrvatske, u skladu s njenim proklamiranim antifašističkim podrijetlom i vrijednostima, sankcioniraju isticanje fašističkih i ustaških obilježja u javnosti. U proteklim smo godinama, nažalost, bili svjedoci uistinu mnogo javnih priredbi i drugih vrsta okupljanja u kojima policija nije reagirala niti na isticanje fašističkih obilježja niti na jasno verbalno veličanje ustaškog režima.

Iako ovo nije prvi ovakav slučaj, istinski smo šokirani činjenicom da su policijski službenici odlučili provoditi zakonske zabrane isticanja ustaških simbola upravo na današnjem umjetničkom performansu Građanske akcije kojem je jedini cilj bila kritika veličanja ustaštva na javnoj televiziji. U Hrvatskoj je i danas, nažalost, potrebno da građani konstantno podsjećaju institucije na vrijednosti antifašizma, a to je upravo ono što su aktivisti jutros pred zgradom Hrvatske radiotelevizije i radili. Policijski službenici koji provode zakone na terenu trebali bi biti u stanju vrlo jasno razlikovati veličanje ustaštva kroz njegove simbole od korištenja ustaških i fašističkih simbola kako bi se promicao antifašizam u umjetničkim performansima. Ovakvim se postupcima, dakle, ne štite antifašističke vrednote, a teško se krši sloboda izražavanja aktivista.

Stoga se nadamo kako će aktivisti Građanske akcije biti odmah pušteni iz pritvora te da se protiv njih neće pokrenuti prekršajni postupci, zaključuju u svojem priopćenju CMS, GONG i Kuća ljudskih prava.

 

 

chevron-right