Hoće li uspjeti prvi referendum na zahtjev građana Hrvatske?

31. siječnja 2013.

Neka se glas građana čuje! I to ne samo svake četiri godine ili onda kada, kako se čini prema dosadašnjem iskustvu u Hrvatskoj, to dozvoli vlast, nego onda kada to zatraže sami građani. Prvi koji bi u tome mogli uspjeti, dubrovački su gospari, koji 1. veljače počinju prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o projektu golf-resorta na Srđu. Ako skupe dovoljan broj potpisa i referendum bude raspisan, bit će to prvi uspjeli referendum na zahtjev građana u Republici Hrvatskoj.

Projekt na Srđu - Dubrovčanima nepoznanica

„Nitko ne zna što većina građanki i građana Dubrovnika misli o ogromnom projektu na Srđu, projektu čiji će utjecaj na budućnost, ne samo Dubrovnika, nego i cijele njegove okolice, biti nesaglediv.

Kako je moguće da se ne zna što o tako vrijednom i tako velikom prostoru (350 hektara), koji se nalazi neposredno poviše grada sa statusom svjetske baštine UNESCO-a, misle upravo oni kojima Ustav Republike Hrvatske jamči pravo da o njemu odlučuju i skrbe? Odgovor je jednostavan: jer ih nitko nikada nije pitao da se o tom projektu i budućnosti tog prostora izjasne.

Nažalost, sadašnji je gradonačelnik Dubrovnika dobio mandat isključivo zbog svojih stavova o nizu projekata koje je na teritoriju Dubrovnika pokrenula bivša gradska uprava pod vodstvom Dubravke Šuice. Među tim projektima nalazio se i projekt resorta na Srđu za koji je gradonačelnik Andro Vlahušić bio obećao referendum. Iz samo njemu poznatih razloga taj je stav, kad je izbore dobio, promijenio i time direktno izigrao ukazano mu povjerenje građana. Došao je do kraja svojega mandata, a da to obećanje nije ispunio“.

Upozorava inicijativa Srđ je naš, koja uz podršku GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske kreće u akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o golf projektu na Srđu. Pozivaju sve, bez obzira kakav je njihov stav o predloženom projektu, bez obzira misle li da je on dobar ili loš, da bi taj stav trebali iznijeti na takav način da on bude obvezujući za lokalnu vlast. I podsjećaju - referendum je jedini demokratski mehanizam koji to omogućuje.

Neka se glas građana čuje!

Referendumsko pitanje na koje se odgovara „da“ ili „ne“ glasilo bi: „Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o projektu golf-resorta na Srđu počinje 1. veljače i trajat će do 15. veljače, sukladno zakonu - 15 dana, tijekom kojih je potrebno prikupiti potpise 20 posto birača koji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika.

Potpise će se skupljati ispred Sponze, na Pilama, ispred TC-a Tommy, na pošti Lapad, u Gruškoj luci kraj Jadrolinijinog ureda, kod OTP banke u Mokošici te kod cafe bara Kiss u Mokošici, dok je prikupljanje potpisa na Elafitima planirano za 10. veljače.

Oni koji neće moći doći u Dubrovnik u navedenom razdoblju, ipak će moći dati svoj potpis i na drugim lokacijama koje će pravovremeno biti objavljene na stranici www.dubrovnikreferendum.com na kojoj možete pogledati i kako niz uglednih Dubrovčana i Dubrovkinja objašnjava svoje razloge zašto o pitanju budućnosti Srđa mora biti raspisan referendum.

chevron-right