Što su izbori bez suza promatrača?

29. siječnja 2013.

Što Hrvatska može naučiti od jordanskog izbornog procesa, što na biračkim mjestima u Jordanu rade informatičari, što su izbori bez suza promatrača, glasaju li u Jordanu žene i muškarci zajedno … dio je to priče o izborima u Jordanu, koje je u sklopu misije Nacionalnog demokratskog sustava promatrala GONG-ova Suzana Jašić.

Dok se čeka finalne rezultate izbora u Jordanu, a ovdje možete pročitati kakav je službeni stav Nacionalnog demokratskog instituta, organizacije u sklopu čije je misije Suzana Jašić promatrala izbore, donosimo njezin opis izbornoga dana. I to onako ga određuju izborna pravila, ali i uz njezino osobno iskustvo utemeljeno na promatranju izbornoga dana u Tafilah okrugu koji se nalazi u južnom, tradicionalnijem dijelu Jordana.

Demokracija s mirisom benzina

Ulaskom u ženski birački centar u jednom selu, naime, u Jordanu su odvojeni muški i ženski birački centri, zatekli smo neobičnu situaciju: od četiri biračka mjesta tri su bila gotovo prazna, a za ulazak u četvrto tiskalo se u uskom hodniku najmanje 120 žena. Njih još 300-injak, umorno od čekanja, guralo se ispred glavnih vrata škole okružene zidovima, sve agresivnije lupajući i gurajući školska vrata koja čuvaju volonteri Nezavisne izborne komisije.

Jedva se uspjevši probiti u to biračko mjesto kroz stražnji ulaz škole, nalazimo birački odbor koji očajnički pokušava provoditi izborni proces i koordinirati veliki broj biračica koje su nasilno ušle. Mnoge od njih su nepismene pa sve teče jako sporo, a još k tome, kako nam objašnjava jedan član biračkog odbora, većina u selu i okolici preziva se isto ili slično. I dok je ovo biračko mjesto pretrpano, ostali zapravo nemaju mnogo birača. U cijelom tom kaosu pokušava zvati Nezavisnu izbornu komisiju, ali nitko se ne javlja i on ne zna što mu je činiti i moli nas pomoć.

Dok se moj partner uspijeva probiti kroz gomilu s biračkog mjesta i na mirnijem mjestu izvještava naš centar za dojave, ostajem s prevoditeljicom u pretrpanoj maloj učionici na kojoj se ljuljaju vrata koju gura sve glasnija i nasilnija masa s hodnika. S prozora pratim nekoliko stotina žena koje se međusobno guraju i nadiru na vrata škole i postajem svjesna da smo u zamci jer su iza nas prozori s rešetkama.

Moj partner nakon povratka predlaže da napustimo biračko mjesto jer se na hodniku prevrnula peć iz koje je isteklo gorivo, a s obzirom da se u Jordanu puši posvuda, u trenutku može doći do katastrofe. Probijanje s biračkog mjesta kroz hodnik prema stražnjem izlazu škole pokazuje se kao nemoguća misija. Nosi nas masa, uvijamo se, padamo, na kraju uspijevamo i zastajemo na dijelu uskog hodnika. Odjednom rulja probija vrata škole, sudaraju se dvije mase, upada i pada još 50-ak žena od kojih neke nose i vuku vrlo malu djecu.

Gledam ta očajna, ljuta, oznojena i bijesna lica, slušam bijes i vikanje izvana i iznutra što se stopilo u jedno. Mirišem benzin s hodnika, pred sobom vidim dvije djevojčice i postajem svjesna da mi niz lice klize suze. Svjedok sam situacije u kojoj su u pitanju sigurnost i ljudski životi, a ja ne mogu ništa.

Izlazimo van ošamućeni, sjedamo na zidić, sa stražnjeg ulaza napokon ulaze policajci i ulaze u školu. Čujemo kako se ispred masa sve glasnije svađa, a netko javlja da ima i tučnjave jer su došli muževi. Dio muškaraca u dvorište škole pokušava prodrijeti sa stražnjeg ulaza, no policija uspješno brani ulaz.

Nakon svih mogućih javljanja i opisivanja situacije, ulazimo u auto i odlazimo na drugo biračko mjesto u nadi da nas s ovoga neće stići nikakve loše vijesti.

Agitiranje i pucnjava - dio političkog folklora

Premda je na ona na izborni dan zabranjena, ispred biračkih centara tijekom cijeloga dana okupljaju se ljudi uz vrlo glasnu, pa i agresivnu izbornu promidžbu. No, da se to agitiranje ipak ne bi otelo kontroli, na ulazu u dvorište škole, koja predstavlja birački centar, dežuraju policajci i pripuštaju samo osobe koje pristupaju glasanju.

Ovakvo okupljanje ispred biračkih mjesta dio je tamošnjeg političkog folklora, okupljaju se i muškarci i žene i djeca, toči se piće, dijele materijali. Viče se u megafon, a kombiji s posterima kandidata dovoze i odvoze birače. Ili samo stvaraju dodatnu buku.

S obzirom da je vlast ispred Centra za prikupljanje glasova očekivala prosvjede dijela građana, oko njih je bila raspoređena specijalna policija, a u našem su okrugu čekala i tri tenka te vatrogasno i bolničko vozilo. Ipak, prosvjeda te večeri, barem ne u značajnim razmjerima, nije bilo. No, policija je reagirala u nekoliko slučajeva kad su se okupljanja i proslave otele kontroli.

U većim su mjestima, naime, postojali i izborni stožeri, odnosno prostori gdje su se okupljali simpatizeri pojedinih listi i kandidata, pogotovo predvečer u iščekivanju rezultata izbora. Na mnogim se mjestima slavilo žestokom pucnjavom iz kalašnjikova, pri čemu je u Ammanu poginuo jedan pristaša.

Kakva je, međutim, slika izbornoga procesa i procedure, čija je svrha naposljetku i omogućiti promjene u društvu tako da ovakvih slučajeva bude što manje?

Muška i ženska biračka mjesta

Birački centri u Jordanu nalaze se u srednjim i osnovnim školama u kojima su uglavnom smještena dva do četiri biračka mjesta, a svakome je dodijeljeno najviše 750 biračica. Ili birača. U Jordanu, naime, muškarci i žene glasaju odvojeno pa postaje birački centri za muškarce i birački centri za žene, premda ima i manji broj tzv. miješanih centara u kojima se nalazi po nekoliko muških i po nekoliko ženskih biračkih mjesta.

Svako biračko mjesto ima predsjednika ili predsjednicu. Iako je to najčešće predsjednik, te još petoro službenika: dva člana biračkog odbora, dva informatičara i službenika za unos podataka. Niti na jednom muškom biračkom mjestu nismo vidjeli da je birački odbor imao ijednu ženu, dok je na ženskim biračkim mjestima biračke odbore sačinjavalo maksimalno 50 posto žena premda su i ovdje muškarci najčešće bili u većini. Od desetak biračkih mjesta koje smo posjetili, samo je na jednome žena bila predsjednica biračkog odbora.

Premda se razdvajanje biračkih mjesta može činiti čudno i neprihvatljivo, ipak ima jednu pozitivnu karakteristku - u velikoj mjeri sprječava obiteljsko glasanje, odnosno direktno uplitanje muškaraca u glasanje njihovih žena.

Birački su odbori sastavljeni od osoba koje rade u državnoj administraciji i odgovaraju Nezavisnoj izbornoj komisiji koja je za sve biračke centre osigurala i veći broj mladih volontera. Oni su pomagali stojeći na ulazu u biračke centre ili u hodnicima te su birače upućivali biračkim mjestima na kojima su upisani u popis birača prema slovu prezimena.

Prije izbora odvijao se proces registracije birača prilikom kojeg su birači dobili glasačke karte koje su, zajedno s osobnom iskaznicom, dužni predočiti biračkom odboru, a registrirani su prema mjestu prebivališta.

Što radi informatičar na biračkom mjestu?

Izborni dan u Jordanu za birački odbor započinje u šest sati ujutro, a nakon pripremanja i uređivanja izbornoga mjesta, u 6:45 puštaju unutra promatrače kojima pokazuju prazne biračke kutije od bijele prozirne plastike, koje potom zatvaraju i pečate.

U sedam sati ujutro izborno se mjesto i službeno otvara. Birač ili biračica ulaze na biračko mjesto i odmah na ulazu prvom članu biračkog odbora pokazuju glasačku karticu i osobnu iskaznicu osobi koja provjerava je li glasačka kartica cijela te lampom provjera ima li tragova tinte, odnosno je li osoba već glasala.

Nakon toga birač pristupa stolu, predaje glasačku kartu i osobnu iskaznicu drugom članu biračkog odbora koji vrši provjeru u tiskanoj verziji popisa birača, dok to informatičar radi na računalu umreženom sa središnjim popisom birača. No, računalo ima dva monitora, od kojih je jedan okrenut promatračima koji mogu vidjeti ime i prezime i fotografiju birača pronađenog u popisu birača. S obzirom da promatrači imaju izvatke iz popise birača, oni također vode evidenciju o tome tko je glasao i na taj način provjeravaju izlaznost.

Dva popisa, dva glasačka listića

Birača se označava u oba popisa pa mu se uručuju oba glasačka listića koja su na ovim izborima po prvi put standardizirana i štampana, budući da su na prethodnim izborima dobivali prazne papire na koje su upisivali imena. Birač potom odlazi iza paravana koji je dovoljno visok da omogući privatnost, a dovoljno nizak da oteža potencijalno fotografiranje listića.

Birač glasa tako da označava logo liste na glasačkom listiću s nacionalnim listama, odnosno sliku kandidata (uz dopisivanje imena) na listiću s kandidatima svog okruga. Listiće potom presavija i ubacuje u pripadajuće kutije, prilazi stolu i umače kažiprst u tintu, a član biračkog odbora na glasačkaoj kartici otkida komad ugla i vraća je biraču koji je dužan napustiti biračko mjesto.

Biračima je strogo zabranjeno komunicirati međusobno i glasati zajedno što su birački odbori u našem okrugu, za razliku od nekih drugih, i izuzev u gore opisanom slučaju, dobro koordinirali pripuštanjem maksimalno po dvoje -troje birača na biračko mjesto te su mogli kontrolirati situaciju i brzo reagirati u slučaju da postoje naznake da će se događati. Biraču je, također, zabranjeno izricanje svog izbora na glas i javno glasanje. No, ako prekrše ova pravila nije propisano što će im se dogoditi.

Produženje izbornoga dana

Nepismeni birači imaju pravo sa sobom dovesti pratnju koja će im pomoći označiti listu i kandidata, s tim da se ime pratnje upisuje u zapisnik, a svaka osoba ima pravo samo jednom biti pratnja. Ako birač nema pratnju, pomaže mu predsjednik biračkog odbora što se također upisuje u zapisnik.

Kad na biračko mjesta pristupi žena u burki, tada je članica biračkog odbora odvede u kut i pogleda joj lice kako bi se doista uvjerila da je to osoba na osobnoj iskaznici. S ozbirom da je zabranjeno slikati se u burki za osobne dokumente, na monitoru okrenutom prema biračima pokazuje se slika biračice bez burke.

Glasanje traje do 19 sati, međutim izborni se dan u slučaju potrebe može produžiti dvaput po sat vremena. Nezavisna izborna komisija iskoristila je tu odredbu i sat vremena prije zatvaranja biračkih mjesta glasanje produljila do 20 sati. Najvjerojatnije zato što je pod svaku cijenu htjela da izlazak bude i veći od 50 posto, što se i dogodilo (56,5 posto), iako je upitno koliko je taj dodatan sat pomogao jer su, primjerice, na našem biračkom mjestu došle samo tri dodatne biračice, a i ostale kolege svjedoče o sličnim iskustvima.

Listić po listić, kutija

Nakon isteka vremena za glasanje, predsjednik biračkoga odbora zaključava biračko mjesto, posprema prazne listiće i u zapisnik upisuje potrebne podatke te potom kreće s otvaranjem kutije u kojoj su glasački listići za nacionalne liste. Listić po listić se iščitava i pokazuje prisutnima, odvajaju se nevažeći od važećih, a važeći se odvajaju po listama, broj glasova upisuje se na veliki plakat zalijepljen na zidu.

Listiće se pakira i pečati, izrađuje se zapisnik koji potpisuju promatrači, a nakon toga se rezultati elektroničkom poštom šalju izbornoj komisiji te printaju i lijepe na vrata biračkog mjesta. Potom se ista procedura primjenjuje na drugu kutiju u kojoj se nalaze listići za kandidate. Na kraju, materijali se pakiraju i pečate i birački odbor sve nosi u okružni Centar za prikupljanje rezultata i izbornog materijala.

Prema onome što smo vidjeli u svojem okrugu, birački su odbori posao odrađivali profesionalno i educirano. Promatrača je bilo na svakom biračkom mjestu, i to u prosjeku od dva do četiri promatrača kandidata, a vrlo rijetko nacionalnih lista, te u prosjeku jedan do dva promatrača neke od tri koalicije organizacija civilnoga društva koje su promatrale izbore. Birački odbori, promatrači i birači pokazivali su izrazitu ljubaznost prema nama, međunarodnim promatračima.

chevron-right