„Katolička crkva mora paziti da ne izlazi van okvira Ustava"

14. siječnja 2013.

Premda Vlada ignorira potrebu razmatranja Vatikanskih ugovora, u sukobu s Katoličkom crkvom oko Zdravstvenoga odgoja ipak na braniku sekularnosti uživa potporu dobroga dijela medija i civilnoga društva. Javnu podršku Vladi u kreiranju školskog programa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja te ustavnih i ljudskopravaških vrijednosti, građani će moći pružiti na mirnom skupu podrške 16. siječnja u 18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu te na Pjaci u Splitu u organizaciji Koordinacije za sekularnu Hrvatsku te Mladih Splićana ZA zdravstveni odgoj.

„Kao građani zalažemo se za poštivanje Ustava RH prema kojem je država odvojena od svih vjerskih zajednica i nadležna za školovanje naše djece. Bez obzira na provedbene manjkavosti Zdravstvenoga odgoja, isti podržavamo držeći da je on nužan civilizacijski korak naprijed u zaštiti fizičkog i mentalnog zdravlja naše djece, ni po čemu usmjeren protiv prava vjernika. Naprotiv, u njemu su među ostalima istaknuti i religijski pogledi na ljudsku spolnost i ne može se zvati nametanjem određenog svjetonazora ili negiranjem vjerskih sloboda.

Skup razuma - poštivanje slobode savjesti svakoga čovjeka

"Nismo odvjetnici aktualne vlasti, s kojom se mnogi od nas u drugim pitanjima ne slažu, ali kao građani ne pristajemo šutke gledati agresivne pokušaje destabilizacije demokratski izabranih institucija ove zemlje, jer su one kakav-takav jamac daljnjeg demokratskog, gospodarskog i općenito civilizacijskog napretka. Crkvi nitko ne odriče pravo da izriče svoja mišljenja o bilo kojoj temi u društvu, ali njezini predstavnici pritom moraju strogo paziti da ne izlaze iz okvira zakona, posebno Ustava RH, što, bojimo se, u posljednje vrijeme nije slučaj. Također, smatramo da je naša građanska dužnost ukazati na hrpu laži i neistina o zdravstvenom odgoju, koje su Crkveni predstavnici plasirali u javnosti.

Skup nije ateistička ili homoseksualna propaganda kako neki žele etiketirati i ni na koji način nije usmjeren protiv ičijih vjerskih osjećaja. “Skup razuma” nema nikakve veze s vjerom i vjerovanjem, a kao njegovi organizatori i kao ljudi poštujemo slobodu savjesti svakog čovjeka“.

Proglas je to Koordinacije za sekularnu Hrvatsku koja je uoči mirnoga skupa podrške 16. siječnja u 18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu te na Pjaci u Splitu održala konferenciju za medije u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića kako bi podsjetila da se protivi miješanju Katoličke crkve u obrazovni i politički sustav Republike Hrvatske.
„Republika Hrvatska prema Ustavu je sekularna država, no često se zaboravlja da je sekularnost dvosmjerna i pogrešno je sekularizam poistovjećivati s ateizmom jer sekularizam niti ne može postojati bez vjerskih sloboda, a sloboda vjeroispovijesti pripada pojedinačnim osobama, a ne religijskim institucijama“, podsjetila je Nada Peratović Topić, članica Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta "Protagora".

Sekularizam nije ateizam

"Sekularnost predstavlja temelj ljudskih prava, a u Hrvatskoj je ona, premda zajamčena Ustavom, nepostojeća ili vrlo krhka i skup podrške Vladi za uvođenje Zdravstvenog odgoja potaknut je napadima predstavnika Katoličke crkve koji dovode u pitanje hrvatski Ustav. Nikome ne želimo onemogućiti slobodu govora i javno djelovanje, ali smatramo da obrazovanje mora biti sekularno", istaknula je Marijana Bjelić, glasnogovornica Koordinacije za sekularnu Hrvatsku.

Iako podupiru Vladu po ovom pitanju, pri čemu ističu da je riječ samo o podršci uvođenju Zdravstvenoga odgoja, odbacili su priče da su povezani s Vladom i da im daje novac. Poznato je, naime, da su nezadovoljni ponašanjem vlasti kad je u pitanju financiranje Katoličke crkve, no taj problem ovaj put stavljaju po strani. Kako je objasnila Bjelić: „Motivi ovog skupa su protivljenje potezima Katoličke crkve koja u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativizira i negira druga ljudska prava koja se Republika Hrvatska obvezala čuvati svojim Ustavom i brojnim međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima“.

„Jako je opasno u vrijeme krize jednu skupinu prozivati za sve zlo. Ako su građani nezadovoljni, imaju pravo na promjenu vlasti, ali ne smije ih se pozivati da to učine nasilnim, nego demokratskim putem“, upozorila je Bjelić s obzirom na prošlotjedne istupe teologa Adalberta Rebića o „uroti lezbi i pedera“ te pomoćnoga biskupa zagrebačkog mons. Valentina Pozaića o „nacističkoj vladi“ s pozivom na „novu Oluju“.

Tko stoji na braniku sekularnosti?

Međutim, na novinarsku opasku da je ipak riječ o podršci Vladi koja izravno financiranje Katoličke crkve Vatikanskim ugovorima ne dovodi u pitanje, dok na prvoj crti obrane sekularnih vrijednosti u okršaju s Crkvom stoje mediji i civilno društvo, Bjelić je ponovila: "Ovaj skup je strogo ograničen na specifičnu problematiku Zdravstvenog odgoja i u tom smislu želimo poručiti Vladi da ustraje. Što se tiče problematičnog financiranja Katoličke crkve, Protagora je u više navrata upozoravala na potrebu mijenjanja Vatikanskih ugovora".

Skup potpore dio je niza događaja koje Koordinacija namjerava organizirati, a Morana Rožić iz Kordinacije naglasila je da inicijativu podržavaju podržavaju brojne udruge i organizacije poput Građanske akcije, Udruge David, Centra za mirovne studije, Centra za mir i nenasilje Osijek, Delfin, Domine, Protagora i drugih te brojne javne osobe poput Rade Borić, Dražena Lalića, Vedrane Rudan, Renata Baretića, Sandija Blagonića, Bobe Đuderije, Alemke Lisinski, Zorana Krvara i drugih, a među njima se, ističu organizatori, nalaze i vjernici, kao i ateisti te ostali različitih političkih opredjeljenja.

chevron-right