"Udruge imaju ključnu ulogu u podmirivanju javnih potreba"

18. prosinca 2012.

Iz državnog proračuna za rad nevladinih udruga iduće će se godine planira izdvojiti ukupno oko 600 milijuna kuna, koliko je predviđeno Godišnjim planom natječaja za financiranje udruga u 2013. godini, koji je danas donesen na sjednici Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna.

Iz državnog proračuna za rad nevladinih udruga iduće će se godine planira izdvojiti ukupno oko 600 milijuna kuna, koliko je predviđeno Godišnjim planom natječaja za financiranje udruga u 2013. godini, koji je danas donesen na sjednici Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna.

Nakon te sjednice u Banskim je dvorima održana konferencija za novinare, na kojoj je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, kao predsjednica povjerenstva, istaknula da će Godišnji plan tijekom dana biti objavljen na internetu, kako bi udruge i prije Nove godine vidjele što ministarstva planiraju financirati i u kojem iznosu.

Javnost će moći pratiti financiranje udruga

Na taj će se način, dodala je, udruge moći kvalitetno pripremiti za apliciranje za određene natječaje, i to, naglasila je, prema novim, za sve udruge ujednačenim uvjetima. U odnosu na ranija razdoblja, temeljna je promjena to što je dodjela sredstava učinjena javnom i transparentnom: „Po prvi put će i hrvatska javnost preko web stranica moći vidjeti koja udruga se financirala za koji projekt i s koliko novca, što je puno kvalitetniji nadzor nad trošenjem sredstava“, rekla je potpredsjednica Vlade. Također je istaknula da će se uvidom javnosti stalno preispitivati potrebe u društvu i prema njima korigirati financiranje udruga.

Godišnji plan predviđa 19 državnih tijela kao davatelje bespovratnih financijskih sredstava, 82 natječaja i javna poziva, 21 program potpora temeljem javnih potreba, operativnog djelovanja kroz partnerstvo s udrugama te sufinanciranja EU projekata, te 14 programa potpora temeljem preuzetih obveza iz prijašnjih godina. Sveukupno, riječ je o planiranom iznosu od oko 600 milijuna kuna u idućoj godini.

Kaoključne novosti plana navode se i novi sustav pravodobnog planiranja i koordinacije financiranja - svako ministarstvo napravilo je strateške planove i analize kako bi se vidjelo što se do sada financiralo, te što se pokazalo dobro i korisno za građane, a što nije.

Bez udruga u izbornim političkim kampanjama

Dio plana je i novi zakon o udrugama, prijedlog kojega je trenutno u javnoj raspravi, a kojim bi se udrugama koje se financiraju javnim novcem zabranilo sudjelovanje u izbornoj ili drugoj promidžbi političkih stranaka, koalicija ili kandidata, kao i izravna potpora. Zabranilo bi im se i prikupljanje novaca za financiranje stranaka, koalicija ili kandidata za sve vrijeme dok im traje ugovor s državom.

Potpredsjednica Vlade pohvalila se uspostavljenim zajedničkim informacijskim sustavom za praćenje financiranih projekata udruga, po kojemu udruge, da bi dobile proračunske novce, moraju platiti sve poreze i davanja, ispoštovati sve ugovorne obveze, a iz ministarstava bi na terenu provjeravali na što troše novac. Utvrdi li se da ga ne troše namjenski, ministarstva mogu zatražiti povrat dodijeljenih sredstava.

Predstojnik Vladina Ureda za udruge Igor Vidačak naglasio je kako se novouspostavljenim sustavom stalno može preispitivati koje su potrebe društva, te putem financiranja projekata i programa udruga pravodobno reagirati, odnosno pružiti potrebnu uslugu građanima.

Vidačak je naglasiovažnost financiranja projekata i programa udruga, prvenstveno zato jer na mnogim područjima država nije uspjela razviti sustav pružanja usluga na terenu, a koji su udruge, zbog specifičnosti načina rada s korisnicima na terenu i uz mrežu podrške koju stvaraju, uspjele izgraditi. Također, istaknuo je da udruge u nizu područja pridonose učinkovitijoj provedbi Vladinih/nacionalnih strategija te imaju ključnu ulogu u podmirivanju javnih potreba, sukladno posebnim zakonima.

“Međutim, stječe se dojam da svaka novoosnovana udruga ima pravo na financiranje“, rekao je i podsjetio je da je financiranje udruga ili organizacija civilnog društva iz javnih izvora mogućnost, a ne njihovo pravo: „Naglasak se stavlja na kvalitetu programa, a ne naziv udruge ili činjenicu da je udruga registrirana“.

chevron-right