Kako birokracija ubija borbu protiv korupcije?

17. prosinca 2012.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe suzbijanje korupcije zatražilo je da MUP i PNUSKOK podnesu dopunska izvješća o recentnim slučajevima korupcije usred kojih senalaze najviši sadašnji i bivši policijski dužnosnici, koji su sabotirali istrage odavajući podatke krim-miljeu dok se pratilo novinare i glavnog državnog odvjetnika, kako pišu mediji.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe suzbijanje korupcije zatražilo je da MUP i PNUSKOK podnesu dopunska izvješća o zakazalim mehanizmima te o recentnim slučajevima korupcije usred kojih se nalaze najviši sadašnji i bivši policijski dužnosnici, koji su sabotirali istrage odavajući podatke krim-miljeu dok se pratilo novinare i glavnog državnog odvjetnika, kako pišu mediji.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe suzbijanje korupcije odgodilo je do sljedeće sjednice raspravu o Izvješću o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva unutarnjih poslova i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Naime, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća nisu se pojavili niti ministar, niti načelnik ureda, a poslana izvješća uglavnom su svodila na ispunjavanje forme u obliku pobrojavanja broja mjera koje su ispunjene.

S obzirom da je Vijeće ranije bilo zaključilo da bez prisutstva čelnih ljudi sektora neće raspravljati o izvješćima te da se ovdje ne spominju nikakvi rezultati unutarnje kontrole, Vijeće je zatražilo dopunska izvješća o recentnim slučajevima korupcije. Šefa Hrvatskih laburista Dragutina Lesara zanimali su, naime, upravorezultati unutarnjeg nadzora, stegovni postupci i sankcije za prekršaje unutar sustava, a podršku u njegovim zahtjevima upozoriovši da Vijeće mora štititi svoj dignitet pružili su i vanjski članovi Vesna Kesić iz Platforme 112 te Nikola Kristić iz Transparency Inetrnationala Hrvatske.

Čuđenje u svijetu

Predsjednik te članica Vijeća HDZ-ovi Vladimir Šeks iJadranka Kosor u nekoliko su navrata izražavali nevjerojatnu količinu čuđenja i zgražanja nad korupcijom u redovima policije te pozdravili odlučnost iste da se s njom obračuna. Zdvajali su združeni u brizi zbog neznanja koliko je istraga propalo kad je moguće - a kako je to uopće moguće, njima nije bilo nikako jasno – da inspektor PNUSKOK-a radi za kriminalni milje koji ga je za to plaćao i tako ugrozio sustav.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Nataša Đurović kazala je da su poduzete sve potrebne mjere što se tiče PNUSKOK-a, USKOK-a i DORH-a da se slučajeve što prije sankcionira i spriječe daljnje štete te da je bitno kako se na to reagiralo. SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je za sve treba vremena i podržao je odlučnost da se riješe problemi unutar sustava kako bi učinkovitije mogao djelovati.

Velika pitanja van teme

Potom su se članovi Vijeća prebacili na Izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Državnoga ureda za reviziju te Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, nakon čega su članovi Vijeća za AZTN uglavnom imali samo riječi velike hvale te su ga prihvatili. I usput iskoristili priliku Upravno vijeće AZTN-a, koje se cijelo nacrtalo na sjednici, priupitati štošta vezano uz „zakon polica“, „antitrust“ politiku i muke malih trgovaca što je sve bilo zanimljivo čuti, ali je s temom sjednice imalo malo direktne veze.

Nešto je „lošije“ prošlo Izvješće Državnoga ureda za reviziju, u kojem su, slično kao i kod MUP-a i PNUSKOKA uglavnom bile pobrojane mjere, pa je Kesić glasovala protiv upozorivši na ključnu stvar: čemu služe birokratizirana izvješća u kojima nema podataka o tome koji su mehanizmi zakazali i koje mjere iz akcijskog plana nisu funkcionirale.

chevron-right