Između interesa medijskih korporacija i interesa javnosti

14. prosinca 2012.

Zbog onemogućavanja ili ograničavanja ostvarivanje prava na pristup informacijama u vezi zahtjeva portala h-alter.org za dostavljanjem fotokopija svih ugovora o nacionalnim koncesijama za emitiranje TV-programa, Agencija za zaštitu osobnih podataka podnijela je sredinom studenoga kod Prekršajnog suda u Zagrebu optužni prijedlog protiv Agencije za elektroničke medije i njezina ravnatelja Zdenka Ljevaka.

Zbog onemogućavanja ili ograničavanja ostvarivanje prava na pristup informacijama u vezi zahtjeva portala h-alter.org za dostavljanjem fotokopija svih ugovora o nacionalnim koncesijama za emitiranje TV-programa, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) podnijela je sredinom studenoga kod Prekršajnog suda u Zagrebu optužni prijedlog protiv Agencije za elektroničke medije i njezina ravnatelja Zdenka Ljevaka.

Kao što je h-alter.org više puta izvještavao, Vijeće za elektroničke medije proglasilo je natječajne ponude, koje su sastavni dio koncesijskih ugovora, poslovnom tajnom na rok od pet godina od datuma sklapanja ugovora. Međutim, Vijeću i Agenciji za elektroničke medije, koji se po Ljevaku, ravnatelju Agencije odnosno predsjedniku Vijeća nalaze u „personalnoj uniji“, trebalo je punih 14 mjeseci da dostave čak i ugovor s RTL-om, jedini koncesijski ugovor za emitiranje TV programa na nacionalnoj razini, koji je bio sklopljen daleko prije, to jest još u travnju 2004. - a zakonski rok za ispunjavanje zahtjeva za ostvarivanje prava na informaciju iznosi 15 dana. Ljevak i tijela kojima je čelnik tako su se, u ovom slučaju, eksplicitno postavili na stranu medijskih korporacija, umjesto na stranu javnoga interesa.

Zagrebački prekršajni sud raspravljat će o tom prekršaju. Agenciju za elektroničke medije može kazniti iznosom od dvadeset do sto tisuća kuna, a odgovornu osobu, to jest Zdenka Ljevaka, iznosom od pet do deset tisuća kuna.
Agencija za zaštitu osobnih podataka morala bi do Božića provesti i test javnoga interesa za ostale ugovore koje Vijeće proglašava poslovnom tajnom. Zahtjev za provođenjem toga postupka halter. org je podnio uz prijateljsku pomoć GONG-a i njegove pravnice Vanje Škorić. Ukoliko rezultat toga testa bude onakav kakav očekujemo, a to je da je za ugovore te vrste interes javnosti važniji od poslovne tajne, RTL-ove litote poprimit će dimenzije feljtona.

Ovo je drugi put da se AZOP i AEM nalaze pred sudom u vezi h-alterovih zahtjeva za dostavljanjem fotokopija koncesijskih ugovora, koji je pokrenut još u ljeto 2011. godine. Prethodno je AEM pred Upravnim sudom pokrenuo spor protiv akta kojim je AZOP poništio AEM-ovo rješenje u uskraćivanju prava na dobivanje tih dokumenata i - izgubio. Rješenje Upravnog suda o odbacivanju AEM-ove tužbe bilo je doneseno 2. travnja 2012. godine.

Toni Gabrić - autor tekst preuzetog s portala h-alter.org

chevron-right