Otvorena vlast kao podloga za gospodarski napredak

13. studenoga 2012.

U iščekivanju konačne objave Registra javnih investicija, a koji bi se pred očima poreznih obveznika trebao ukazati u narednim mjesecima, od 13. studenog na internetskim stranicama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija dostupan je popis svih pokrenutih projekata u područjima javno-privatnog partnerstva, energetske učinkovitosti te investicija javnih poduzeća sa svim relevantnim podacima o pojedinim projektima.

U iščekivanju konačne objave Registra javnih investicija, a koji bi se pred očima poreznih obveznika trebao ukazati u narednim mjesecima, od danas je na internetskim stranicama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija dostupan popis svih pokrenutih projekata u područjima javno-privatnog partnerstva, energetske učinkovitosti te investicija javnih poduzeća sa svim relevantnim podacima o pojedinim projektima.
 
''Uvjeren sam da će objava ovih podataka, a uskoro i cijelog Registra javnih investicija, doprinijeti transparentnosti cijelog sustava kako prema poreznim obveznicima, tako i prema svim potencijalnim investitorima. Takva vrsta otvorenog pristupa koji garantira jednaki tretman svim investorima preduvjet je za stvaranje atraktivnog investicijskog ozračja, a iz ovog pregleda koji objavljujemo jasno je da svatko ima svoj dio odgovornosti u stvaranju takvih uvjet'', stoji u izjavi poslanoj medijima priopćenjem predsjednika Upravnog odbora CEI-a Dragana Marčinka.

Premda se Vlada odmah preko društvenih mrežapohvalila da su prvi puta u Hrvatskoj poreznim obveznicima dostupni podaci o javnim investicijama, zasad je riječ samo o popisu projekata, koji je, inače, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačićpočetkom listopada bio obećao objaviti do kraja mjeseca. Sredinom studenoga iz CEI-a kažu da će popis biti redovito ažuriran kako bi podaci bili dostupni javnosti sve do pokretanja službene aplikacije Javnog registra investicija čija se aktivacija očekuje u narednim mjesecima.

Vlast učinila korak u dobrom smjeru

Naime, puna realizacija Registra javnih investicija planirana je do kraja godine, kako je i sredinom lipnja bio najavio voditelj Sektora za investicije CEI-ja Marko Lončarević kazavši tada da će javnost jednostavnom pretragom registra moći po sektorima ili geografskim područjima vidjeti koje se sve investicije provode. U međuvremenu, porezni obveznici mogu na internetskim stranicama CEI-a vidjeti koji su projekti javnih društava i u kojoj vrijednosti u tijeku, kao i što je s onima koje stoje te zašto.

U vremenu do konačne objave Registra javnih investicija uslijed zalaganja za što veću otvorenost i transparentnost vlasti, a na što se Vlada obvezala u okviru Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, valja podsjetiti da se, pored ostalog, očekuje i objava Registra ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma. Uostalom, kolike se neslućene razvojne gospodarske mogućnosti otvaraju takvim potezom, najbolje govore brojke koje je u intervjuu i na GONG-ovoj konferenciji u Saboru "Informacijama do demokracije", premda se doduše, mogla zvati i "Informacijama do gospodarskog oporavka'' iznio Andrew Stott, jedan od osnivača portala data.gov.ukte član Vijeća za transparentnost Vlade Velike Britanije i bivši zamjenik tamošnjega Povjerenika za informacije:

"Ekonomska vrijednost otvorenog pristupa podacima je takva da je istraživanje za potrebe za Europske komisije pokazalo da bi korist od otvaranja podataka vlada mogla biti oko 140 milijardi eura godišnje u svih 27 članica Europske unije. Naime, vlade u sklopu svojega posla pružanja usluga javnosti prikupljaju mnogo podataka, no to što je Vlada koristila te podatke ne znači da ih i drugi ne mogu koristiti na druge načine".

chevron-right