U lovu na 'dovoljno prepoznatog' zaštitnika i promicatelja ljudskih prava

26. listopada 2012.

Nijedan od osam kandidata za pučkog pravobranitelja nije dobio potrebnu većinu glasova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav jer su SDP-ovi članovi odbora ocijenili kako nitko od kandidata nije dovoljno prepoznat u javnosti kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava.

Nijedan od osam kandidata za pučkog pravobranitelja nije dobio potrebnu većinu glasova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav jer su SDP-ovi članovi odbora ocijenili kako nitko od kandidata nije dovoljno prepoznat u javnosti kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava.

"Pučki pravobranitelj nije još jedan od pravosudnih dužnosnika već opunomoćenik Hrvatskog sabora i nije dovoljno da samo bude vrstan pravnik, već mora biti u javnosti prepoznat kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava", rekao je predsjednik Odbora, SDP-ov Peđa Grbin. Osobno, kazao je, ne sumnja u moralne kvalitete kandidata, no dodao je kako nijedan kandidat nije dovoljno prepoznat. Dosadašnji pučki pravobrantitelji Ante Klarić i Jurica Malčić znatno su podigli ljestvicu prepoznatljivosti, ocijenio je Grbin.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) oštro se usprotivio tvrdnji kako među kandidatima nema dovoljno prepoznatljivih, zapitavši vladajuće čime se može izmjeriti kategorija 'Dovoljno javno prepoznatljiv'. "Jedino bi neposredni izbori pokazali da li je netko prepoznatljiv u javnosti", poručio je Lesar. Sa SDP-ovcima se nije složio ni Milorad Pupovac (SDSS) koji je ocijenio kako među onima koji su se javili na natječaj ima kvalitetnih kandidata. "Ne sporim vaš stav, jer ne znam sve elemente koji su u pozadini, ali među kandidatima ima onih koji su zaslužili da zauzmu mjesto pučkog pravobranitelja", poručio je Pupovac Grbinu.

S Pupovcem se složila i HDZ-ova Ana Lovrin koja je SDP-ove stavove nazvala 'prilično hrabrima' i 'radikalnima'. Ne znamo da li SDP zna da postoje bolji ljudi, ali se nisu javili jer je natječaj bio u mrtvoj sezoni, pa se nisu stigli javiti, zapitala se Lovrin, dok je njezin stranački kolega Davorin Mlakar upitao tko jamči da će se ponovljenim natječajem dobiti bolje kandidate. "Samo ćemo izgubiti i ove koje ovdje imamo", ustvrdio je.

Vladimira Šeksa (HDZ) brine kako će se neizbor pučkog pravobranitelja odraziti na hrvatski put u Europu. "Već smo imali okapanja oko poglavlja 23. zbog nefunkcioniranja Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa", podsjetio je. Po njegovom mišljenju, trebalo je uzeti u obzir i neobvezujuće mišljenje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je nedavno za pučkog pravobranitelja predložilo Lanu Peto Kujundžić i Dejana Palića.

"Plaćamo danak lošoj praksi kad se nije cijenila izvrsnost nego podobnost, pa se izvrsni nisu niti javljali", poručio je SDP-ovac Nenad Stazić. Goran Beus Richembergh (HNS) ustvrdio je kako bi bilo dobro da oko izbora pučkog pravobranitelja postoji najviša moguća razina suglasnosti političkih stranaka. Također je upozorio i na činjenicu da su, i prije nego što se pristupilo današnjem odlučivanju o kandidatima, dva kandidata, svaki za sebe, pisala difamirajuća pisma protiv nekih drugih kandidata.

U tajnom glasovanju koje je uslijedilo nakon raspravenijedan od kandidata nije dobio potporu većine te je Grbin ustvrdio da će kao predsjednik Odbora o tome izvijestiti predsjednika Hrvatskog sabora, s obzirom na to da je taj odbor trebao Saboru predložiti najmanje dva kandidata za pučkog pravobranitelja. Na novinarski upit što će se dogoditi kada aktualnom pravobraniteljuJurici Malčiću u prosincu istekne mandat, Grbin je rekao kako u prijelaznim odredbama stoji da Malčiću i njegovim zamjenicima mandat traje do izbora novog pučkog pravobranitelja. Javnom pozivu za podnošenje kandidatura za pučkog pravobranitelja, odazvali su Marko Lapaine, Dejan Palić, Višnja Ljubičić, Marija Pujo Tadić, Silvija Arko Gorski, Marta Vidaković Mukić, Lana Peto Kujundžić i Renata Žličarić.

Hina

chevron-right