Prevencija korupcije

13. srpnja 2012.

Koji su najveći rizici i problemi posebno po pitanju sprječavanja sukoba interesa u postupcima javne nabave, te kako adekvatno upravljati njima prije nego se određena postupanja nađu na udaru pooštrenih prekršajnih odredbi, te o najnovijim slučajevima ignoriranja političke odgovornosti u Hrvatskoj, poslušajmo u emisiji Cenzura u razgovoru s Munirom Podumljakom, predsjednikom Partnerstva za društveni razvoj. Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, a reprizno u subotu u 16:30.

Kao građani ove zemlje ne prihvaćamo tezu da ova država i njena ekonomija ovise o jednome čovjeku u Vladi; osim što je takva teza nerealna, ona je istovremeno i vrlo opasna jer u podčinjen položaj stavlja demokraciju i pravnu državu u odnosu na možebitni ekonomski prosperitet.

Dapače, iskustva drugih uspješnih država i ekonomija pokazuju suprotno: upravo države s izgrađenim institucijama, transparentnim i predvidljivim djelovanjem njenih javnih tijela temeljenim na zakonu imaju dovoljno stabilnosti da izdrže i najteže ekonomske krize - iz Platforme 122 - za Hrvatsku vladavine prava organizacija civilnog društva.

Korupcija ima razoran utjecaj na vladavinu prava, onemogućuje jednak pristup javnim uslugama za sve građane, utječe na povjerenje javnosti u državne institucije te predstavlja prepreku gospodarskom i društvenom razvoju, naročito u mladim demokracijama. Učinkovita prevencija korupcije odnosno sprječavanje sukoba interesa temelji se na transparentnost rada tijela javne vlasti.

Koji su najveći rizici i problemi posebno po pitanju sprječavanja sukoba interesa u postupcima javne nabave, te kako adekvatno upravljati njima prije nego se određena postupanja nađu na udaru pooštrenih prekršajnih odredbi, te o najnovijim slučajevima ignoriranja političke odgovornosti u Hrvatskoj, poslušajmo u emisiji Cenzura u razgovoru s Munirom Podumljakom, predsjednikom Partnerstva za društveni razvoj.

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, a reprizno u subotu u 16:30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od idućeg tjedna na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI.

Ova emisija dio je projekta „Aktivno civilno društvo-garancija stvarnih reformi“ kojeg sufinancira Europska unija. Sadržaj ove emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i ne odražava nužno gledišta Europske unije.

chevron-right