Odgovornost i transparentnost rada trgovačkih društava u državnom vlasništvu

12. srpnja 2012.

Napredak u transparentnosti financijskog izvještavanja trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu jedna je od planiranih mjera Akcijskog plana za provedbu globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj. Stoga, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo pravosuđa, GONG i Transparency International Hrvatska organiziraju javnu raspravu „Odgovornost i transparentnost rada trgovačkih društava u državnom vlasništvu“ koja će se održati u petak, 13. srpnja 2012. godine, od 9:30 do 12:00 sati, u Maloj vijećnici Hrvatskoga Sabora.

Napredak u transparentnosti financijskog izvještavanja trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu jedna je od planiranih mjera Akcijskog plana za provedbu globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj. Stoga, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo pravosuđa, GONG i Transparency International Hrvatska organiziraju javnu raspravu„Odgovornost i transparentnost rada trgovačkih društava u državnom vlasništvu“ koja će se održati u petak, 13. srpnja 2012. godine, od 9:30 do 12:00 sati, u Maloj vijećnici Hrvatskoga Sabora.

Javnu raspravu će otvoriti Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih, Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa te Nikola Kristić, predsjednik Transparency International Hrvatska. Uz njih, u raspravi koju će moderirati Anto Bajo iz Instituta za javne financije, sudjelovat će i Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH, Jelena Berković, zamjenica izvršnog direktora GONG-a te Pero Matić, direktor Hotela Plat d.d.

Jedna od ključnih tema koja će se raspraviti na okruglom stolu su sponzorstva i donacije, ali i općenito javnost financijskih izvješća trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Sukladno podacima iz četvrtog objedinjenog izvještaja o provedbi Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za razdoblje 2010.-2012. što će ga predstaviti Zrinka Čupić, iz Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa, ukupni iznos rashoda po osnovi sponzorstava i donacija u 2011. iznosio je 144.968.356,90 kuna. Javna rasprava bi, između ostalog, trebala rezultirati preporukama za poboljšanje kriterija, mjerila i postupaka za dodjelu sponzorstava i donacija s ciljem jačanja transparentnosti.

Javna rasprava se organizira u sklopu provedbe globalne inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ u Republici Hrvatskoj.

Okvirni program možete preuzeti ovdje.

09.00 – 09.30 - Prijava sudionika

09:30 – 09.45 - Uvod 
                        Nikola Kristić, predsjednik Transparency International Hrvatska 
                        Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa 
                        Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih 
                        Moderatorica:Marina Škrabalo, članica Vijeća GONG-a

09.45 – 10.00 - Predstavljanje 4. objedinjenog izvještaja o provedbi Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za razdoblje 2010.-2012. 
                        Zrinka Čupić, Ministarstvo pravosuđa

10.00 – 10.10 - Financijska izvješća trgovačkih društava od posebnog državnog interesa – važnost transparentnog i javnog izvještavanja 
                        Predstavnik Ministarstva financija

10.10 – 10.20 - Donacije i sponzorstva – jačanje transparentnosti kriterija, mjerila i postupaka 
                        Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH

10.20 – 10.30 - Odgovorno i transparentno poslovanje trgovačkih društava – primjer dobre prakse 
                        Mr.sc. Pero Matić, direktor, Hoteli Plat d.d

10.30 – 10.40 - Prijedlozi mjera i preporuka organizacija civilnog društva za unaprjeđenje odgovornosti i transparentnosti rada trgovačkih društva u državnom vlasništvu 
                        Jelena Berković, GONG

10.40 – 11.50 - Rasprava 
                        Komentator:Anto Bajo, Institut za javne financije

11.50 – 12.00 - Zaključci okruglog stola

 

chevron-right