Indeks održivosti organizacija civilnog društva u Hrvatskoj za 2011.

11. srpnja 2012.

USAID objavljuje 15. izdanje Indeksa održivosti organizacija civilnog društva (IOOCD) u 2011. za područje Središnje i Istočne Europe te Euroazije. GONG je u suradnji s USAID-om izradio Indeks održivosti OCD-a za Hrvatskoj u 2011. Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) objavila je 15. izdanje Indeksa održivosti organizacija civilnog društva (IOOCD) s ciljem uvažavanja širokog spektra neprofitnih organizacija civilnog društva (OCD) aktivnih u regiji. Ovogodišnje izdanje pokriva razvoj civilnog društva tijekom 2011. te prati napredak OCD-a u 22 zemlje u proteklih 15 godina.

USAID objavljuje 15. izdanje Indeksa održivosti organizacija civilnog društva (IOOCD) u 2011. za područje Središnje i Istočne Europe te Euroazije. GONG je u suradnji s USAID-om izradio Indeks održivosti OCD-a za Hrvatskoj u 2011.  

Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) objavila je 15. izdanje Indeksa održivosti organizacija civilnog društva (IOOCD) s ciljem uvažavanja širokog spektra neprofitnih organizacija civilnog društva (OCD) aktivnih u regiji. Ovogodišnje izdanje pokriva razvoj civilnog društva tijekom 2011. te prati napredak OCD-a u 22 zemlje u proteklih 15 godina. Također, uključuje analizu cjelokupnog okruženja poticajnog za razvoj civilnog društva, te stavlja naglasak na zakonodavno okruženje, organizacijske mogućnosti, financijsku održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastrukturu i percepciju javnosti.

Promjene u smislu održivosti sektora OCD-a u 2011. godini odražavaju cjelokupnu negativnu ekonomsku situaciju koja je prisutna u cijelom svijetu. Na mogućnosti OCD-a znatno su utjecali i politički događaji, kako domaći, tako i međunarodni. Na domaćem terenu, u mnogim zemljama su se tijekom 2011. godine održavali izbori koji su oblikovali okruženje u kojem OCD-i djeluju. Istovremeno, OCD-i sami po sebi često igraju važnu ulogu u izbornom procesu, sudjelujući u transparentnosti izbornog procesa, u edukaciji birača i u promatranju izbora. Na međunarodnom planu, Europska unija predstavlja glavnog igrača u regiji, pri čemu pristupni pregovori u južnom dijelu regije često otvaraju mogućnosti za sudjelovanje OCD-a u političkom procesu. Bilo da se radi o reakciji na poplave u Azerbajdžanu, pružanju pravne pomoći i promociji ekonomskog osnaživanja žena u Bosni, pitanjima zdravstva u Tadžikistanu ili osiguravanju prava i zaštite za osobe s posebnim potrebama u Rusiji, OCD-i diljem Europe i Euroazije aktivno odgovaraju na izazove s kojima se susreću njihove zemlje.

Povodom izlaska posljednjeg izdanja IOOCD-a, Paige Alexander, zamjenik administratora USAID-a za Europu i Euroaziju, naglasio je iznimno postignuće koje predstavlja petnaestogodišnje izlaženje tako vrijednog analitičko-istraživačkog alata. Od početka svog izlaženja, IOOCD je doživio ključne promjene – nekad je pokrivao 21 zemlju Europe i Euroazije, a danas uključuje više od 60 zemalja u različitim regijama svijeta. GONG je zajedno s USAID-om izradio Indeks održivosti organizacija civilnog društva za Hrvatsku.

Javnim diskursom u Hrvatskoj tijekom 2011. godine dominirali su borba protiv političke korupcije na najvišoj razini, nacionalni izbori te posljednje faze pregovora o pristupanju EU. Državno odvjetništvo podignulo je nekoliko optužnica, uključujući onu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Nacionalni izbori održani 4. prosinca 2011. rezultirali su porazom HDZ-a, stranke koja je vladala zemljom tijekom šesnaest od ukupno dvadeset godina samostalnosti. Samo pet dana kasnije, a nakon šest godina pregovora, Hrvatska je potpisala pristupni sporazum s EU, utirući put referendumu u siječnju 2012. i mogućem pristupanju u srpnju 2013. Istovremeno, zemlja se nastoji oporaviti od globalne ekonomske krize; nezaposlenost ostaje visoka, a vlada nastoji ograničiti javni dug bez ometanja gospodarskog oporavka.

Cjelovito izvješće nalazi se na: http://transition.usaid.gov/locations/europe_eurasia/dem_gov/ngoindex/.  
Za više informacija o programima USAID-a, molimo posjetite stranicu: www.usaid.gov/.  
Preko Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj, američki narod pruža ekonomsku i humanitarnu pomoć širom svijeta već gotovo 50 godina.

Cijelu snimku predstavljanja možete preslušati ovdje:
Indeks održivosti organizacija civilnog društva u Hrvatskoj za 2011

chevron-right