Prosvjedno pismo uslijed postupaka Uprave HRT-a protiv Maje Sever i Elizabete Gojan

07. svibnja 2012.

Oglašavamo se ovim prosvjednim pismom povodom prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i aktivisticama Hrvatskog novinarskog društva koje ukazuju na najvažnije društvene probleme, krizu novinarstva u Hrvatskoj te na krizu upravljanja na HRT-u. Opomena pred otkaz uručena je u petak 4. svibnja 2012. Elizabeti Gojan, zbog izjava koje je dala Slobodnoj Dalmaciji još u ožujku, dok je Maji Sever opomena pred otkaz uručena 27. travnja 2012. zbog pozivanja u emisiju "Hrvatska u živo" Drage Pilsela još 4. siječnja 2012., a bavila se oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću. Opomenu u ime Uprave HRT-a potpisuje g. Marko Ugarković, koji je nota bene prije mjesec dana sam dao ostavku na članstvo u toj istoj Upravi. Oglašavamo se ovim prosvjednim pismom povodom prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i aktivisticama Hrvatskog novinarskog društva koje ukazuju na najvažnije društvene probleme, krizu novinarstva u Hrvatskoj te na krizu upravljanja na HRT-u. Opomena pred otkaz uručena je u petak 4. svibnja 2012. Elizabeti Gojan, zbog izjava koje je dala Slobodnoj Dalmaciji još u ožujku, dok je Maji Sever opomena pred otkaz uručena 27. travnja 2012. zbog pozivanja u emisiju "Hrvatska u živo" Drage Pilsela još 4. siječnja 2012., a bavila se oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću. Opomenu u ime Uprave HRT-a potpisuje g. Marko Ugarković, koji je nota bene prije mjesec dana sam dao ostavku na članstvo u toj istoj Upravi.

Podsjećamo na probleme i prijedloge rješenja iz Apela upućenog Vladi i Hrvatskom saboru za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a koji je još u siječnju 2012. godine potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i na video apel kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka 2012. Na sve probleme na koje ogranak HND.a pri HTV- te Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju, Uprava ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike.

Moramo konstatirati kako obećanja koja su dobivena od Ministarstva kulture, ali i više članova Odbora za medije Hrvatskog sabora za preuzimanjem političke odgovornosti i rješavanjem krize na HRT-u na uglavnom još nisu ni približno ispunjena, dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a sve dublje urušavaju.

Tražimo od nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora - da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u. Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novi programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosjek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom ne samo u Hrvatskoj već i u široj regiji.

Prosvjedno pismo potpisuju:
Hrvatski P.E.N. centar
Kuća ljudskih prava: BaBe!, Centar za mirovne studije, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću
GONG

Podršku apelu izrazilo je i preko 20 organizacija civilnog društva - članica Platforme 112: Zelena akcija, Zbor istraživačkih novinara, Pravo na grad, Udruga za demokratsko društvo, Zagreb Pride, redakcija tjednika Novosti, Fade In - Fantastično dobra institucija, Srpski demokratski forum, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Mreža mladih Hrvatske, CESI, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za samozastupanje, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, "Projekt građanskih prava" Sisak, Iskorak, Sjaj - udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama, Mirovna grupa OAZA, Centar za građanske inicijative Poreč, Kulin ban - udruga za zaštitu ljudskih prava i nezakonito razvlaštenih dioničara Zagreb, Savez udruga stanara Hrvatske, Volonterski centar Zagreb, LORI - Lezbijska organizacija Rijeka.

Zabrinutost situacijom na HTV-u izrazila je i predstavnica OESS-ovog Ureda za slobodu medija Dunja Mijatović pozvavši vodstvo HRT da hitno preispita ovakvu praksu kako bi se ponovno uspostavilo povjerenje između novinara i publike ("I call upon the HRT management to urgently revise its worrisome practice in order to re-establish trust with journalists and its audience."). Cijelo priopćenje OESS-a možete pročitati ovdje.

K tome, radi prikupljanja podrške pojedinaca, organizirano je potpisivanje internetske peticije ovdje.

chevron-right