GONG poziva građane da izađu na referendum o pristupanju Europskoj uniji

20. siječnja 2012.

Povodom referenduma o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji GONG poziva građane da izađu na referendum u nedjelju, 22.siječnja, i iskažu svoj stav. Također, apeliramo na sve poslodavce čiji će zaposlenici raditi na dan referenduma da osiguraju slobodno vrijeme zaposlenicima radi ostvarivanja svog biračkog prava.
Povodom referenduma o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji GONG poziva građane da izađu na birališta i ostvare svoje pravo glasa.

GONG apelira na sve poslodavce čiji će zaposlenici raditi u nedjelju da im osiguraju slobodno vrijeme za ostvarivanja njihovog biračkog prava.

GONG poziva nadležna povjerenstva za provedbu referenduma da u najvećoj mogućoj mjeri izađu u susret biračima koji su bolesni ili nepokretni, a te građane da se što ranije jave odborima za provedbu referenduma kako bi zatražili posjet njihovih članova. Sjedišta Povjerenstava za provedbu državnog referenduma dostupna su na ovoj internetskoj straniciDržavnog izbornog povjerenstva.

U slučaju da se birač ne nalazi na popisu birača svog glasačkog mjesta, može se obratiti nadležnom uredu opće uprave (matični ured) koji će raditi u nedjelju do 19 sati. Popis osoba ovlaštenih za vođenje popisa birača nalazi se na ovim internetskim stranicama Ministarstva uprave.

Iako referendumska šutnja nije propisana, Obvezatna uputa DIP-a zabranjuje kampanju u krugu od 50m od biračkog mjesta. Pozivamo sve aktere da se suzdrže od agresivne kampanje kako bi birači mogli slobodno izraziti svoju volju.

300-tinjak GONG-ovih promatrača raspoređeno je na 253 glasačka mjesta te organizirano u 42 mobilna tima u Republici Hrvatskoj (nisu uključena glasačka mjesta u inozemstvu). Oni će dojaviti rezultate glasanja s glasačkih mjesta odabranih na temelju uzorka u skladu s međunarodno priznatom i prakticiranom PVT metodologijom (parallel vote tabulation) što u prijevodu znači paralelno prikupljanje i obrada glasova.

Napominjemo da će, sukladno najavama Državnog izbornog povjerenstva, na glasačkim mjestima biti i oko 1300 promatrača akreditiranih od strane drugih udruga i političkih stranaka.

Na kraju, za sva pitanja i informacije o procesu referenduma kao i o lokacijama biračkih mjesta nadležno je Državno izborno povjerenstvo (telefoni: 01 4569 712 ili 01 4569 713,www.izbori.hr).

chevron-right