Priopćenje o tijeku izbornog dana (zbirno)

04. prosinca 2011.

Izborni dan u Hrvatskoj i inozemstvu prošao je mirno, u demokratskoj atmosferi i bez značajnijih incidenata, zaključuje GONG na temelju dojava svojih promatrača i neanonimnih građana koji su dojavili manji broj izbornih nepravilnosti nego na prošlim izborima. Takve dojave odnosile su se prvenstveno na probleme u vezi s ostvarivanjem prava glasa nacionalnih manjina te na pogrešno upisane podatke u popisima birača iako su za prošle izbore imali ispravne podatke. Brojne dojave odnosile su se i na kršenja izborne šutnje, pojedina nepripremljena i neuređena biračka mjesta, te jedan slučaj nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava u inozemstvu.

Izborni dan u Hrvatskoj i inozemstvu prošao je mirno, u demokratskoj atmosferi i bez značajnijih incidenata, zaključuje GONG na temelju dojava svojih promatrača i neanonimnih građana koji su dojavili manji broj izbornih nepravilnosti nego na prošlim izborima.Takve dojave odnosile su se prvenstveno na probleme u vezi s ostvarivanjem prava glasa nacionalnih manjina te na pogrešno upisane podatke u popisima birača iako su za prošle izbore imali ispravne podatke. Brojne dojave odnosile su se i na kršenja izborne šutnje, pojedina nepripremljena i neuređena biračka mjesta, te jedan slučaj nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava u inozemstvu.

GONG je tijekom nedjelje obradio 20-ak kritičnih situacija prijavljenih od svojih promatrača raspodijeljenih na oko 450 biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj, dok promatrači iz inozemstva nisu dojavili takve situacije.

Istovremeno, građani su GONG-u putem e-maila i telefona prijavili preko 200-tinjak slučajeva izbornih nepravilnosti, a GONG ih je upućivao prema Državnom i ostalim nadležnim izbornim povjerenstvima.

1. PROBLEMI U GLASANJU PRIPADNIKA NACIONALNIH MANJINA

Prilikom glasanja pripadnika nacionalnih manjina pojavili su se problemi koji svjedoče o nedovoljnoj educiranosti članova biračkih odbora i samih birača, poput uvjeravanja da smiju glasati samo za opću ili manjinsku listu. Ponavljao se velik broj dojava pripadnika manjina koji su na biračkom mjestu doživjeli neugodnu situaciju zbog potrebe da javno identificiraju svoju pripadnost.

Građani su GONG-u dojavljivali da ne razumiju kako funkcionira glasanje manjina, zašto ih se traži na posebnom popisu, zašto se moraju potpisati ako se prebacuju s manjinske u opću izbornu jedinicu, zašto oni koji su na općem popisu ne mogu glasati za manjine, te zašto im je upisana nacionalnost ako to nikad nisu tražili.

Nadalje, zabilježen je niz grešaka o podacima birača u biračkim popisima,te brojne manjkavosti izbornog materijala poput izostanka biračkih listića, a u jednom slučaju i biračkih popisa za pripadnike nacionalnih manjina.

Promatrači GONG-a dojavili su:
- Nova Gradiška (BM 5): birački odbor dobio je samo jedan glasački listić za određenu nacionalnu manjinu, a taj je potreban kako bi se nalijepio na glasačku kutiju.
- Slavonski Brod BM 13: nedostajali su glasački listići za manjine, ali je pokrenut proces nabavke istih.
- Rijeka (BM Banderevo i Kantrida): nemogućnost pripadnika nacionalnih manjina da glasuju za opću listu jer birački odbor nudi samo listić za nacionalne manjine.
- Veliki Pašijan kod Garešnice (BM 5): birački odbor nije upućivao pripadnike nacionalnih manjina na mogućnost izbora izborne jedinice prilikom glasanja i na kutijama nema zalijepljenih listića.

Građani su u većem broju dojavili GONG-u da su im u popisima birača pogrešno upisani podaci, tvrdeći kako na prošlim izborima nisu imali takvih problema. Osim toga, evidentirane su i sljedeće nepravilnosti:
o nema biračkih popisa za manjine (Osijek: BM 32, OŠ Dobriša Cesarić)
o pripadnica nacionalne manjine nije upisana na manjinskoj listi (Kastav, BM 3)
o pripadniku nacionalne manjine ponuđeno je kao jedina opcija glasanje za manjinsku listu (Rijeka, Gornji Zamet)
o osobe su upisane na listi pripadnika nacionalnih manjina, a hrvatske su nacionalnosti ili se nisu nikada deklarirali kao pripadnici nacionalnih manjina (Zagreb: Prečko BM 53, OŠ Trnsko; Botinec BM 7, OŠ Braće Radić, OŠ Augusta Cesarca, OŠ Gustav Krklec; Rijeka: općina Čavle, Boćarski klub, Zaprešić Obrtnički dom)
o na zapečaćenoj biračkoj kutiji nije bilo zalijepljene liste za nacionalne manjine (Osijek, BM 55, Sjenjak, OŠ Mladost)

GONG je primio na znanje i prigovore koje je SDSS uputio gradskim izbornim povjerenstvima u Rijeci i Opatiji, s biračkih mjesta gdje GONG nije imao svoje promatrače, a koji se odnose na sedam različitih kršenja procedure glasanja pripadnika nacionalnih manjina. Radi se o kašnjenjima i izostanku manjinskih glasačkih listića, prozivanju i nagovaranju birača da glasuju na općoj listi. Posebno je zabrinjavajuća dojava s biračkog mjesta 51 u Rijeci da je kuverta s iskorištenim manjinskim glasačkim listićima zapečaćena već u podne.

2. PROBLEMI U RADU BIRAČKIH ODBORA

Biračka mjesta velikom su većinom bila otvorena na vrijeme (prema dojavama GONG-ovih promatrača u 97% slučajeva), međutim, promatrači su dojavili i neke nepravilnosti, pri čemu se najviše radi o nedostatno pripremljenim materijalima na biračkom mjestu, nepravilno zapečaćenim biračkim kutijama, nepomiješanim biračkim listićima, te slučajevima da tajnost glasovanja nije osigurana.

Iako GONG-ovi promatrači ocjenjuju da se birački odbori u pravilu prema njima odnose s uvažavanjem, poštivanjem, simpatijama i povjerenjem, u Donjem Kraljevcu (BM 2) zabilježen je verbalni pritisak na GONG-ovu promatračicu, dok je napeta atmosfera zabilježena u Belom Manastiru (BM 2).

K tome, promatračima GONG-a je na nekoliko biračkih mjesta rečeno da, bez prethodne kontrole na višoj instanci, nemaju pravo na prijepis zapisnika o radu biračkih odbora putem kojeg se vrši dodatna neovisna kontrola rezultata na biračkom mjestu. Problem je riješen nakon intervencije predsjednika Državnog izbornog povjerenstva.

Promatrači GONG-a dojavili su sljedeće nepravilnosti:
- Cerna (BM 4): nakon višestrukog brojanja glasova pronađen je jedan listić viška. Dok je promatračica provjeravala popis birača, taj listić je netragom nestao.
- Zagreb (Ferenščica, BM 10): u glasačkoj kutiji nađena su tri listića više nego što je zaokruženih birača na popisu, no birački odbor je donio odluku da to nije problem. Naknadnim prebrojavanjem utvrđen je ispravan broj listića.
- Zagreb (BM 62): kad je došla glasati, biračica je već bila zaokružena u popisu birača.
- Veliki Bastaji kod Đulovca (BM 5): listići nisu pomiješani i okrenuti su tako da se vide brojevi.
- Petrovsko (BM 6): nisu pravilno zapečaćene kutije.
- Trilj (BM 6), Imotski (BM1), Zagreb (BM 55 i 85), Osijek (BM 85): biračka mjesta nisu otvorena na vrijeme.
- Dubrovnik (Sustjepan BM 54 i Mokošica BM 40) te Međimurje (Vratišinec BM 3, Sveti Martin na Muri
BM 1, Mursko Središće BM 3, BM 6, Vukanovec – općina Gornji Mihaljevec): dolazak policije na biračko mjesto bez posebnog razloga.
- Bosiljevo (BM 1): birački odbor priznaje samo osobnu iskaznicu kao identifikacijski dokument birača
- Velika Gorica (BM 13), Split (BM 93), Zadar (BM 15): više slučajeva obiteljskog glasanja
- Hlebine (BM 1): vjerska oznaka na biračkom mjestu
- Zagreb (BM 252): birački odbor šalje birače koji nisu upisani u popis da u matičnom uredu prema mjestu prebivališta podignu plavu potvrdu s kojom mogu glasati.
- Zagreb (BM 102): birački odbor je otvorio glasačke kutije prije nego što su prebrojali koliko je birača glasalo.

Prijave građana odnosile su se na greške u biračkim popisima u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina te osobe koje već dugo vrijeme ne žive u Hrvatskoj, već u inozemstvu, no nalaze se na biračkim popisima. Građani su također dojavili sljedeće nepravilnosti:
o članica biračkog odbora iz Stuttgarta dojavila je da je drugi član biračkog odbora koji je stranački pripadnik (HDZ) zatražio informaciju je li određena osoba odazvala se glasanju, što je ona odbila, na što je on njoj zaprijetio izbacivanjem iz biračkog odbora.
o Muenchen, Njemačka: birač nije mogao ostvariti biračko pravo već drugi put jer ga nisu registrirali iako se osobno došao registrirati
o zaposleniku MUP-a poslodavac nije omogućio da izađe na izbore (Zagreb)
o osobi kojoj se birački odbor odazvao na poziv da glasa iz svog doma ispunjen glasački listić je preuzet bez da je kuvertiran, čime je grubo prekršeno pravilo tajnosti glasanja (Split, BM 120, OŠ Sućidar)
o u biračkom odboru sjedi osoba koja nije na popisu za taj birački odbor tvrdeći da ona predstavlja prošireni birački odbor (Dubojevica, Općina Draž, BM 4)
o popise birača zaokružuju olovkom (Zagreb - Jurkovićeva, Rugvica BM 3)
o na popisu osoba nalazi se ime preminule osobe (ukupno tri slučaja, dva u Poreču )
o iako su građani odjavili prebivalište, i dalje su na popisu birača sa starim podacima (Zagreb)
o tri osobe na popisu birača premda su 15 godina izvan HR (Zagreb, Velika Gorica, BM Vrtić u ulici Slavka Kolara)
o listići nisu bili okrenuti licem prema dolje (Josipdol, OŠ Cerovnik; Zagreb, Sopot, BM 56, OŠ Viktor Kovačić)
o birač je došao na biračko mjesto na kojem je već bio zaokružen kao da glasao, GIP je riješio taj slučaj (imenjaci i prezimenjaci) - Bjelovar, BM 3, Visoka tehnička škola
o birač nije na popisu birača a umjesto njega zaokružili njegovog oca (koji nije izašao glasati) i nisu na kraju nikome dali glasački listić.(Đurmanec BM 4, Ravninsko)
o birački odbori nisu na vrijeme organizirali odlazak kod bolesnih i nemoćnih osoba koje su tako htjele ostvariti svoje biračko pravo (Umag, Šibenik, Osijek, Zagreb, uključujući i slučaj kad je dolazak dogovoren dan ranije (Srednjaci, Zagreb)
o nije osiguran pristup biračkom mjestu za teže pokretne osobe (Zagreb BM 37 i 38, Osijek BM 67)
o nije osigurana tajnost glasanja – nema paravana OŠ Milka Cepelića u Vuki, Zadar, BM Vidikovac – Vet. Stanica; Zagreb, Dubrava, BM 17, OŠ Žuti Brijeg, Krapinske Toplice (Čret 30, Vatrogasni dom), Karlovac (BM 7, OŠ Grabrik), Zaprešić (6, Srednja škola Ban J. Jelačić), Zagreb (BM 59)
o dozvoljeno glasanje bez osobne iskaznice uz predočenje braniteljske iskaznice (Karlovac, BM Škola Banija)
o ispred biračkog mjesta na stepeništu stoji član HDZ-a i evidentira tko je glasao (Stari Mikanovci, BM 1)
o 10 m od biračkog mjesta sjede 4 muškarca i bilježe tko je izašao na izbore, poslije će zvati ljude i govoriti im da izađu( Ilok, BM 2)
o dojava da članovi HSP-a idu po gradu, dolaze po kućama, podsjećaju na glasanje i nadziru tko je glasao (Slavonski Brod)
o Tovarnik BM 3: jedan član biračkog odbora prepisuje podatke birača s osobne iskaznice (na upozorenje GONG-ove promatračice, prestao je pisati)

3. KRŠENJA IZBORNE ŠUTNJE

Kršenja izborne šutnje zabilježena su u manjem intenzitetu po cijeloj Hrvatskoj, a uključivala su lijepljenje plakata, slanje SMS poruka, telefonske pozive i postavljanje letaka na vjetrobranskim staklima automobila.
- najviše sms poruka s agitiranjem za velike i male stranke i koalicije te manjinske kandidate (Split, Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar, Karlovac, Crikvenica, Vukovar)
- telefonsko agitiranje za određenu stranku i provjere da li su građani već glasali
- promidžbene aktivnosti na Facebooku
- brojne dojave ubacivanja letaka u poštanske sandučiće
- dojave telefonskih poziva kojima se podsjeća da su danas izbori (Osijek, Rijeka, Zagreb, Sesvete, Split)
- lijepljenje plakata (Krk) i dijeljenje letaka (Velika Pisanica)
- na biračkom mjestu prisutnost kemijske olovke s vizualnim identitetom stranke
- na biračkom mjestu glasno agitiranje i ometanje glasača (općina Stari Mihanovci, BM 3)
- agitiranje od predstavnika Katoličke crkve (Premantura i Josipdol).
- Općini Drenovci, u Rajovom selu na BM 6 je dojavljeno da je jedan od birača u vidno alkoholiziranom stanju te da njegov pas nosi majcu HDSSB-a.

Sve informacije o svojim aktivnostima, GONG objavljuje na www.gong.hr, kao i na Facebook stranici http://www.facebook.com/gong.hr.

Na kraju, za sva pitanja i informacije o izbornom procesu nadležno je Državno izborno povjerenstvo, na telefonima (01) 4569 712 ili (01) 4569 713, e-mailu dip@izbori.hr te putem internetske stranice www.izbori.hr

chevron-right