GONG o skidanju imuniteta Željku Jovanoviću: BAHATO I GRUBO KRŠENJE USTAVA!

22. listopada 2011.

Ukidanje imuniteta zastupniku Jovanoviću zbog izgovorenih riječi, koje je izglasala vladajuća većina u Hrvatskom saboru u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske. Članak 76. Ustava koji propisuje pravo na imunitet zastupnicima u Hrvatskom saboru jasan je: zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskome saboru.
Riječ je o tzv. „imunitetu neodgovornosti“ koji Sabor nema pravo ukidati.


Ovom su odlukom zaustavili razvoj fragilne demokratske političke kulture te time ozbiljno doveli u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske.

Ukidanje imuniteta zastupniku Jovanoviću zbog izgovorenih riječi, koje je izglasala vladajuća većina u Hrvatskom saboru u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske.
Članak 76. Ustava koji propisuje pravo na imunitet zastupnicima u Hrvatskom saboru jasan je: zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskome saboru.
Riječ je o tzv. „imunitetu neodgovornosti“ koji Sabor nema pravo ukidati.

No, zastupniku Jovanoviću imunitet je ukinut uslijed njegovih riječi optužbe vrha vladajuće stranke kao kriminalne organizacije, za što ga ta ista stranka tuži za klevetu.

Upravo je sloboda govora, a ne bijeg od kaznene odgovornosti, primjerice za ratne zločine ili korupciju, temeljna svrha zastupničkog imuniteta te je stoga ovaj čin vladajuće većine, i to u jeku priprema za izbore, ništa drugo već grubo kršenje Ustava te nekih dosegnutih standarda hrvatske parlamentarne demokracije.

Zabrinjavajuće je što vladajuća većina predvođena HDZ-om ne prepoznaje kako ovim kratkovidnim potezom nanosi dugoročnu štetu cijeloj političkoj zajednici, uključujući i vlastito biračko tijelo. HDZ i njegovi koalicijski partneri ovom su odlukom ujedno zaustavili razvoj ionako fragilne demokratske političke kulture te time ozbiljno doveli u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske.

Objavljeno: 22.10.2011.

chevron-right