(Ne)odgovornost Hrvatskog sabora, Vlade i Ustavnog suda: izbori neustavni i nezakoniti?

14. listopada 2011.

Ususret parlamentarnim izborima 2011., ponovo ukazujemo na neusklađenost broja birača po izbornim jedinicama koji nije u zakonskim okvirima. Podsjećamo, Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predviđa da razlika između broja birača po pojedinim jedinicama ne smije biti veća od +/- 5 %. Na parlamentarnim izborima 2007. ta razlika u nekim izbornim jedinicama bila je veća, stoga se isto očekuje i na predstojećim izborima.

Ususret parlamentarnim izborima 2011., ponovo ukazujemo naneusklađenost broja birača po izbornim jedinicama koji nije u zakonskim okvirima. Podsjećamo, Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u članku 36. predviđa da razlika između broja birača po pojedinim jedinicama ne smije biti veća od +/- 5 %. Na parlamentarnim izborima 2007. ta razlika u nekim izbornim jedinicama bila je veća, stoga se isto očekuje i na predstojećim izborima.

· GONG upozorava: rezultati izbora u pojedinim izbornim jedinicama bit će upitni s aspekta ustavnosti i zakonitosti izbora, na što je upozorio i Ustavni sud u svom Izvještaju o nejednakoj težini glasa iz prosinca 2010. godine. U Izvještaju je upozoreno da bi izbori bili nesuglasni Ustavu ako bi prekomjerno odstupanje u broju birača po pojedinim općim izbornim jedinicama izravno i neposredno utjecalo na izborni rezultat, a, kako se navodi u Izvještaju, međusobna odstupanja u broju birača mogla bi postati neprihvatljiva s ustavnopravnog aspekta. Navedeni Izvještaj (NN, br. 142/10) upućen je Hrvatskom saboru.
 
· GONG ukazuje na odgovornost Hrvatskog sabora i Vlade koji nisu na vrijeme predložili i usvojili izmjene zakona, a i Ustavnog suda koji je reagirao prekasno.

· GONG poziva političke aktere koji sudjeluju na izborima da pravno ne zloupotrebljavaju postojeću situaciju te ne izazivaju ustavnu krizu nakon izbora dovodeći u pitanje zakonitost rezultata izbora na temelju neusklađenosti broja birača u izbornim jedinicama. Svi izborni politički akteri imali su prilike pravovremeno inicirati usklađivanje izbornih jedinica s odredbom čl. 36. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i stoga trebaju prihvatiti rezultate izbora kao legitimne i zakonite.

· GONG zahtijeva od budućeg Sabora i Vlade da hitno pristupe sređivanju izbornog zakonodavstva kako budući parlamentarni izbori ne bi bili u suprotnosti s ustavnim i zakonskim odredbama o općem i jednakom biračkom pravu hrvatskih državljana.

Podsjećamo da je uz neusklađenost Zakona o izbornim jedinicama uzrok ovakvog stanja i Zakon o prebivalištu koji omogućuje prijavu tzv. fiktivnih i dvostrukih prebivališta, što dovodi do nerealnog broja birača po izbornim jedinicama. Također upozoravamo da ne postoje pravila „crtanja granica“ izbornih jedinica, rokovi i nadležnosti za praćenje promjena broja birača po izbornim jedinicama i pravila predlaganja „novih granica“. Također ne postoje pravila o nadzornim tijelima i njihovim ovlastima u postupku „crtanja granica“ kao i pravila o sudjelovanju javnosti u cijelom postupku, kao što je i Ustavni sud upozorio.

Koliko je bilo odstupanje broja birača po pojedinoj izbornoj jedinici tijekom parlamentarnih izbora 2007. možete pogledati ovdje.

Objavljeno:15.10.2011.

chevron-right