Apartmanizacija Markovog trga

15. srpnja 2011.

Povodom saborske rasprave o paketu zakona o prostornom uređenju i gradnji, popularno nazvanima - zakoni o legalizaciji ilegalne gradnje, udruge koje zagovaraju zaštitu okoliša i suprotstavljaju se neodgovornom raspolaganju prostorom, happeningom na Markovom trgu upozorile su na štetni karakter još jednog u nizu zakona koji ne štite javni interese, već pogoduju privatnom interesu i pravnom kaosu.
Udruge Zelena akcije, Zelena Istre, Eko Kvarner, Transparency Internationala Hrvatske, Eko turističkog udruženja Šolta, a snjima i dvije inicijative koje su dobitnice GONG-ove nagrade za demokraciju i građanski aktivizam, Pravo na grad, 2010. i Srđ je naš 2011. godine, održale su 13. srpnja konferenciju za štampu na Markovom trugu, dok se u Saboru odllučivalo  o izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, i o Zakonu o postupanjus nezakonito izgrađenim zgradama. 

Zakon nije socijalan, kakvim ga se prikazuja, njime neće biti ispravljene nepravde, nego će opet jednom profitirati lobi zemljišnih špekulanata. Oko zakona oglasila se je i struka koja tvrdi da zakoni vode ka  legalizaciji gradnje i  izvan građevinskih područja, i trajnom uništavanja prostora, betonizaciji i apartmanizaciji obale.

U petak, u podne, diljem Hrvatske održane su press konferencije 12 udruga na istu temu, Nevjerojatno je da to radi vlada na odlasku, ostavljajući nam kao breme, posljedice koje ćemo dugo osjećati - ustvrdio je ĐuroCaporiz inicijative Srđ je našna tiskovnoj konferenciji u Dubrovniku, čiji su se članovi solidarizirali s udrugama civilnog društva diljem zemlje u borbi protiv „paketa građevinskih zakona koji vode apartmanizaciji obale i većoj korupciji“.

Tokom konferencije, na Markovom je trgu nikao apartmančić, temelj budućeg naselja čiju legalizaciju, u skladu s predloženim zakonima, udruge uskoro očekuju. Naselje se zove Zdrpi i briši, Markov trg bb Zagreb, a investitor je  Mafia Construction Limited. 

Cjelovite primjedbe koje udruge imaju na te zakone možete pročitati ovdje

No, kao što je poznato, Saborska većina izglasala je zakone, a zastupnici otišli na godišnji odmor. Barem neki od njih vjerojatno zadovoljni jer više neće strijepiti nad vlastitim apartmanima na otoku Viru, npr, neki zato što će njima i njihovim prijateljima Zakon  omogućiti i osobno bogaćenje, a svi zajedno, zahvaljujući i ovim zakonima socijalno zbrinuti i zaštićeni na dulje vrijeme.

chevron-right