O monitoringu Hrvatske i objavi pregovaračkih stajališta

05. srpnja 2011.

Koalicija organizacija civilnog društva, okupljena oko zatvaranja pregovora u Poglavlju 23, izražava djelomično zadovoljstvo činjenicom da je Europska komisija predložila monitoring napretka u Poglavlju 23 do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Ujedno pozdravljamo recentne izjave naših političkih lidera, uključujući i izjave predsjednice Vlade, u kojima se monitoring napokon tretira kao dobrodošao alat za osiguranje nepovratnosti reformi koje trebaju služiti hrvatskim građanima. No, nakon ovih izjava trebaju trebaju slijediti djela, odnosno konkretne aktivnosti.

Koalicija organizacija za zaštitu ljudskih prava najavljuje nastavak svojih zagovaračkih aktivnosti i nezavisnog praćenja, a od Vlade i Sabora traži da donesu političku odluku o uspostavi domaćeg transparentnog mehanizma nadzora nad reformama koje pokriva Poglavlje 23, lociranog u Hrvatskom saboru, u skladu s našim prijedlogom iz svibnja 2011. godine.

Nadamo se kako će izjava predsjednice Nacionalnog odbora Vesne Pusić biti potvrđena osnivanjem saborskog tijela za praćenje i ocjenu kvalitete reformi u kojem trebaju, ponavljamo, obavezno biti i predstavnici/e akademske zajednice te civilnoga društva.

Od EK te svih članica EU očekujemo nastavak praćenja, daljnju komunikaciju sa svim akterima u RH, uključujući i civilno društvo, te spremnost na pravodobno reagiranje u slučajevima zastoja reformi.

Naime, oni su izgledni u narednim mjesecima uslijed ljetnih odmora, ali i nadolazećih parlamentarnih izbora, dok recentna događanja, poput premijerkine najave sastanka s glavnim državnim odvjetnikom oko slučaja MOL/Sanader/INA, ponovno dovode u pitanje stvarnu spremnost vlasti da pravosuđu omogući neovisno djelovanje.

Naš zahtjev podupire i činjenica da je Vlada RH tek prije nekoliko dana konačno objavila pregovaračka stajališta RH i Dodatke na pregovaračka stajališta, ali ne i konačna, usuglašena i usvojena stajališta iz kojih je tek moguće iščitati što je to točno RH i uspjela ispregovarati.

Stajališta nisu bila dostupna javnosti tijekom čitavog procesa pregovaranja, a konačni ishodi pregovora i dalje su nam nepoznati, što predstavlja eklatantan primjer demokratskog deficita.

Pozivamo stoga građane/ke i sve zainteresirane skupine društva da upute zahtjev Vladi RH kojim se traži objavljivanje konačnih usuglašenih stajališta kako bi svatko od nas, na temelju točnih i cjelovitih informacija, odlučio/la kako će glasati na referendumu.

chevron-right