GONG-u dodijeljena nagrada Miko Tripalo za 2010. godinu

20. travnja 2011.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodjeljuje godišnju Nagradu Miko Tripalo za 2010. nevladinoj organizaciji GONG, za dugogodišnje djelovanje na promicanju demokracije i političkih prava građana, te osobito za doprinos provođenju slobodnih i poštenih izbora.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodjeljuje godišnju Nagradu Miko Tripalo za 2010. nevladinoj organizaciji GONG, za dugogodišnje djelovanje na promicanju demokracije i političkih prava građana, te osobito za doprinos provođenju slobodnih i poštenih izbora.

GONG je nestranačka udruga građana, osnovana 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u izbornom procesu. Ključna je djelatnost GONG-a nestranačko nadgledanje izbornog procesa, kako na nacionalnim i lokalnim izborima tako i ponudom vlastitih iskustava i nadgledanjem izbora u različitim državama. Članovi GONG-a ponajviše se bave edukacijom građana o njihovim pravima i dužnostima. U tom smislu posebno je bio važan projekt GONG-a u edukaciji mladih o njihovim pravima „Prvi put biram“, jer je istaknuo potrebu obrazovanja svakog pojedinca za demokraciju. Nakon uspjeha toga projekta, GONG je nastavio rad na edukaciji mladih projektom „Europa u razredu“, kojim je maturantima hrvatskih srednjih škola nastojao pokazati prednosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji i utjecaj toga članstva na njihove živote te potaknuti veće zanimanje mladih za pitanje hrvatskoga članstva u Europskoj uniji; na taj način posredno će utjecati i na veći izlazak te kategorije građana na referendum, na kojem će se o članstvu Hrvatske u konačnici odlučivati.

GONG je od svojega osnutka znatno proširio svoju primarnu djelatnost, usmjeravajući se na poticanje komunikacije građana i njihovih izabranih predstavnika, suradnju građana i javnih institucija, očuvanje i promoviranje ljudskih i građanskih prava i sloboda te na utjecaj različitih aspekata djelovanja javnih institucija na živote građana. Suradnici i članovi GONGA-a rade na promicanju transparentnosti rada javnih službi te potiču i pomažu samoorganiziranje građana u različitim pitanjima i oko različitih problema. Zbog toga je GONG objavio niz televizijskih, radijskih i internetskih spotova, ali i tiskao mnoštvo brošura, pamfleta i vodiča. Pomoću njih se građanima na jednostavan i pristupačan način daju odgovori na mnoga praktična i svakodnevna pitanja povezana sa životom u demokratskom sustavu. Uz to, GONG je sudjelovao u procesu oblikovanja zakona, pri čemu je uspješno pridonosio raspravi i kritici zakonskih prijedloga te poduzimao niz inicijativa za izmjenu i dopunu postojećeg zakonodavstva.
Cjelokupno djelovanje GONG-a u posljednjih 14 godina upućuje na to da je riječ o jednoj od ključnih institucija civilnoga društva u Hrvatskoj, ali i o nezaobilaznom čimbeniku daljnje demokratizacije Hrvatske. Pritom bavljenje temama kao što su slobode i prava građana, transparentnost i borba protiv korupcije, izazovi radu i medijske slobode, a kojima se aktivno bavi i Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, dodatno učvršćuje namjeru da se ovogodišnja nagrada Centra dodijeli upravo GONG-u.

chevron-right