GONG i TIH o primanju anonimnih donacija u kampanji

30. ožujka 2011.

GONG i TIH ističu kako je primanje anonimnih donacija, na bilo koji način, pa tako i putem telefona i SMS-a, nezakonito. Predsjedničke kandidate koji na ovaj način prikupljaju donacije podsjećamo da je primanje anonimnih donacija izričito zabranjeno Zakonom o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata te nije u skladu s međunarodnim demokratskim standardima.

GONG i TIH ističu kako je primanje anonimnih donacija, na bilo koji način, pa tako i putem telefona i SMS-a, nezakonito. Predsjedničke kandidate koji na ovaj način prikupljaju donacije podsjećamo da je primanje anonimnih donacija izričito zabranjeno Zakonom o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata te nije u skladu s međunarodnim demokratskim standardima, tj. preporukama Venecijanske komisije Vijeća Europe.

Zabranjeno je i korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme državnih tijela, općina, gradova i županija za potrebe izborne promidžbe te smatramo da bi trebalo također istražiti i sankcionirati eventualno korištenje službenih telefona i uredske opreme u tim institucijama za davanje telefonskih i sms donacija pojedinim predsjedničkim kandidatima. Zloupotreba javnih resursa jednaka je krađi.

Pozdravljamo i današnje očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva kojim se ukazuje na činjenicu da zabrana anonimnih donacija postoji kao standard i u hrvatskome izbornom zakonodavstvu, premda nije specifično regulirana za predsjedničke izbore te vjerujemo da će kandidati to uzeti u obzir.

S tim u vezi, podsjećamo da su svi predsjednički kandidati koji prime anonimne donacije dužni iste uplatiti u državni proračun, a ukoliko ne prijave i ne uplate anonimne donacije u državni proračun u roku od 8 dana od dana primljene uplate, bit će kažnjeni novčanom kaznom u trostrukom iznosu doznačenih odnosno primljenih sredstava.

Još jednom apeliramo na sve kandidate da poštuju zakone i demokratske standarde. Javnost ima pravo znati tko je i u kojem iznosu financirao izborne kampanje te na što su potrošena donirana sredstva. Bez ovih informacija, nema transparentnosti izbornog procesa niti poštenih izbora.

Objavljeno 30.11.2009.

chevron-right