Izvještaj GONG-a o prijevremenim izborima u Vukovaru

07. veljače 2011.

Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Grada Vukovara protekli su u mirnoj i demokratskoj atmosferi, uz određene nepravilnosti koje se odnose uglavnom na kršenja izborne šutnje.

Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Grada Vukovara protekli su u mirnoj i demokratskoj atmosferi, uz određene nepravilnosti koje se odnose uglavnom na kršenja izborne šutnje.

Od ukupno 16 biračkih mjesta raspoređenih diljem grada, promatrači GONG-a nalazili su se na tri biračka mjesta od otvaranja birališta do prebrojavanja glasova, s time da je mobilni tim GONG-a obišao svih 16 birališta. Na temelju njihovih uvida, te dojava građana, ističu se sljedeća kršenja izborne šutnje:
- u Borovu naselju dijeljeni su upaljači SDSS-a,
- stožer SDP-a zvao je birače na izborni dan nudeći im prijevoz do birališta,
- gradom se vozio kamion oblijepljen plakatima HDZ-a.

Prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva, na izbore je izašlo 38,62 posto birača, odnosno njih 12.632 od ukupno 32.711 koliko ih ima prema aktualnom popisu birača u Vukovaru.

Što se tiče rezultata izbora, na koje se kandidiralo 16 izbornih lista, 13 stranačkih te tri liste nezavisnih kandidata, nakon prebrojavanja glasova utvrđeno je da nije u potpunosti osigurana zastupljenost srpske nacionalne manjine koja ima pravo na ukupno devet mandata zajamčenih Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Statutom Grada Vukovara. Naime, nakon što je utvrđeno da je lista SDSS-a osvojila četiri mandata, preostalih pet mandata za srpsku nacionalnu manjinu razmjerno dolaze s lista SDP-HNS (dva mandata), HDZ-HSS (dva mandata) te SDSS (jedan mandat).

Podsjetimo, prijevremeni izbori su raspisani nakon što je odlukom hrvatske Vlade od 12. prosinca raspušteno vukovarsko Gradsko vijeće koje se, od prošlih lokalnih izbora u svibnju 2009. godine, nije uspjelo do kraja konstituirati. Razlog tome leži u činjenici da do početka prosinca nije verificiran deveti vijećnik koji bi zastupao srpsku nacionalnu manjinu.

chevron-right