GONG: prijedlog novog zakona o pravu na pristup informacijama pomak je na bolje

22. studenoga 2010.

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama pomak je na bolje jer dosadašnji nije ispunio svoju svrhu, izneseno je danas na okruglom stolu u organizaciji GONG-a u Hrvatskom saboru, na kojem se raspravljalo o tom zakonskom prijedlogu.

ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama pomak je na bolje jer dosadašnji nije ispunio svoju svrhu, izneseno je danas na okruglom stolu u organizaciji GONG-a u Hrvatskom saboru, na kojem se raspravljalo o tom zakonskom prijedlogu.

Otvorivši skup, Suzana Jašić iz GONG-a naglasila je da je konačni prijedlog uključio većinu primjedaba i preporuka koje su zadnjih godina dolazile od organizacija civilnog društva, oporbe, dijela javne vlasti te Europske unije. Dodavši da je osnovni prijedlog GONG-a i nevladina sektora bio ustroj povjerenika za pristup informacijama, ustvrdila je da je vlada to odbila zbog štednje i racionalizacije, tako da će po novom prijedlogu provedbu nadzirati Agencija za zaštitu osobnih podataka. To je bila ključna, ali ne i jedina primjedba na prijedlog izmjena iz prvog čitanja u srpnju, nastavila je Jašić.

Ocijenila je da se tvrdnja o štednji može smatrati opasnom jer su troškovi i šteta što proizlazi iz korupcije, neznanja te pada povjerenja u državne ustanove nemjerljivi i najskuplji. Na poštivanju ljudskih prava i borbi protiv korupcije temelji se uređena i civilizirana zajednica i to se ne može mjeriti jednostavnom računicom plus - minus, rekla je.

Državni tajnik u ministarstvu uprave Edmond Miletić rekao je da je donošenje tog zakona jedan od uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23. (pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima s EU-om. Smatram da je donesen kvalitetan tekst prijedloga zakona u suradnji s GONG-om i nevladinim sektorom, a osnovna se primjedba odnosila na nadzorno tijelo koje bi trebalo pratiti provedbu zakona te je odlučeno da to bude spomenuta agencija, dodao je.

Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta i član vijeća GONG-a rekao je da su nedavnim ustavnim promjenama stvoreni uvjeti za takve zakonske odrednice, po kojima je pravo na informacije jedno od osnovih građanskih prava. Osim tehničkih zamjerki, smatra da je, u dvojbi je li Hrvatskoj potreban povjerenik za informacije ili bi nadzor trebala obavljati agencija, povjerenik "bolje rješenje". Njega bi, dodao je, trebao imenovati Hrvatski sabor kao zakonodavna vlast.

U raspravi zastupnici SDP-a Nenad Stazić i Šime Lučin ocijenili su da su nove zakonske izmjene "kozmetičkima", a da će problemi ostati. Stazić se, rekavši kako ne vidi razlog zašto nije prihvaćen prijedlog o povjereniku, složio sa Suzanom Jašić da je šteta od korupcije veća od troškova rada povjerenika. Naglasio je da taj prijedlog nije ni ideološki ni stranački, upitavši se hoće li agencija biti neovisna u svom radu. Odgovorio mu je Edmond Miletić rekavši da je Agencija za zaštitu osobnih podataka neovisno tijelo koje imenuje Sabor.

I ostali sudionici rasprave naglasili su da je prijedlog zakona o pravu na informacije pomak na bolje, ali da može biti i bolji.

(Hina) xaš yaz

chevron-right