Uvođenje odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo u formalni obrazovni sustav

07. srpnja 2010.

Organizacije civilnoga društva (Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilja i ljudska prava Osijek, GONG i Mreža mladih Hrvatske) koje djeluju kroz neformalnu koordinaciju čija stajališta podržava i Centar za ljudska prava, zalažu se za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni obrazovni sustav te ističu potrebu za razvojem i revizijom postojećeg nacionalnog programa...

Organizacije civilnoga društva (Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilja i ljudska prava Osijek, GONG i Mreža mladih Hrvatske) koje djeluju kroz neformalnu koordinaciju čija stajališta podržava i Centar za ljudska prava, zalažu se za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni obrazovni sustav te ističu potrebu za razvojem i revizijom postojećeg nacionalnog programa koji svakako treba obuhvatiti sve komponente odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo: politički sustav i političko opismenjavanje, ljudska prava i zaštita ljudskih prava, odgoj za mir i nenasilje te učenje o demokratskom građanstvu, na način koji će svim učenicima omogućiti stjecanje osnovnih znanja i vještina neophodnih za snalaženje u društvu.

Spomenute organizacije zalažu se za detaljniju razradu i osmišljanje predmeta odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo kao zasebnog obveznog predmeta koji će kros-kurikularno biti povezan s ostalim predmetima.

Danas su spomenute organizacije u Kući ljudskih prava u Zagrebu organizirale predstavljanje i diskusiju o polazištima iznesenima u priloženom dokumentu (dokument možete preuzeti ovdje, pdf 159 KB).

Uvodno je Jagoda Novak (Centar za ljudska prava) prezentirala je kontekst i novosti u vezi okvira za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni odgojno-obrazovni sustav, dok je Emina Bužinkić (Mreža mladih Hrvatske) predstavila je polazišta ove neformalne koordinacije.

Potom su predstavljene recentne aktivnosti organizacija koje sudjeluju u neformalnoj koordinaciji, a koje se tiču odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo. Konkretno, Vedrana Spajić Vrkaš je prezentirala istraživanje Centra za ljudska prava - "Ljudska prava u osnovnim školama - teorija i praksa"; Iva Zenzerović (CMS) prezentirala je polazišta mirovnog obrazovanja 'Zvoni za mir'; Sandra Pernar (GONG) predstavila je projekt „Politička pismenost mladih u Hrvatskoj: istraživanje političkih znanja, vrijednosti i ponašanja hrvatskih maturanata“, koji GONG trenutno provodi; dok je Nikoleta Poljak (Centar za mir Osijek) strategiju za uvođenje medijacije u formalni obrazovni sustav.

Potom je uslijedila rasprava u koju se aktivno pitanjima i komentarima uključio veći broj prisutnih, pri čemu je uglavnom dana podrška inicijativi te izražena spremnost za uključivanje u istu.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za priključivanje neformalnoj koordinaciji koja se zalaže za uvođenje predmeta Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni obrazovni sustav, da popune i pošalju nam obrazac koji je dostupan ovdje.

chevron-right