Vlada li Vlada Hrvatske otvoreno? - Izvještaj GONG-a o transparentnosti rada Vlade za 2009. godinu.

09. lipnja 2010.

Osnovni preduvjet za povećanje povjerenja građana u rad tijela javne vlasti i njihovo efikasno djelovanje, pa tako i u rad Vlade, je transparentnost njihova rada.
Drugi godišnji Izvještaj GONG-a pokazuje kako nema značajnijih promjena u transparentnosti rada obiju Vlada u odnosu na 2008. godinu kad smo ocijenili da se Vlada nije držala načela transparentnosti. Izvještaj GONG-a o transparentnosti rada Vlade za 2009. godinu

Osnovni preduvjet za povećanje povjerenja građana u rad tijela javne vlasti i njihovo efikasno djelovanje, pa tako i u rad Vlade, je transparentnost njihova rada.

Drugi godišnji Izvještaj GONG-a pokazuje kako nema značajnijih promjena u transparentnosti rada obiju Vlada u odnosu na 2008. godinu kad smo ocijenili da se Vlada nije držala načela transparentnosti.

Problem i dalje predstavlja način raspolaganja sredstvima proračunske zalihe državnog proračuna pri čemu podaci govore da je Vlada Jadranke Kosor dodijelila više sredstava proračunskih zaliha nego Vlada Ive Sanadera. GONG je analizirao izvješća o korištenju sredstava proračunske zalihe državnog proračuna te je utvrđeno kako je Vlada dodjeljivala različite iznose i pojedinim županijama, gradovima i općinama, uglavnom za financiranje nepredviđenih rashoda i osiguravanje neophodnih funkcija iz njenog djelokruga. Vlada je u najvećem dijelu dodjeljivala sredstva općinama, gradovima i županijama u kojima su na vlasti stranke iz sadašnje vladajuće koalicije (HDZ, SDSS, HSLS, HSS).

Vlada je u 2009. godini 78,3% otvorenih sjednica dijelom zatvorila za javnost što je više nego u 2008. godini kad je 54,8% sjednica dijelom bilo zatvoreno za javnost.
Iako je Poslovnik Vlade ne predviđa mogućnost održavanja telefonskih sjednica, Vlada je nastavila s takvom praksom.

Vlade je nastavila i s nepravovremenim objavljivanjem dnevnih redova i materijala s otvorenih sjednica Vlade, a dnevni redovi sa zatvorenih sjednica se i dalje ne objavljuju.

Odgovorne vlade unaprjeđuju transparentnost svog rada kako bi povećale povjerenje građana u rad tijela javne vlasti i trošenje javnih sredstava te u konačnici smanjile prostor za korupciju.

Cjelokupan izvještaj GONG-a o transparentnosti rada Vlade za 2009. godinu možete preuzeti ovdje. (pdf, 303 KB)

Prilog izvještaju GONG-a o transparentnosti rada Vlade za 2009. godinu možete preuzeti ovdje. (pdf, 160KB)

Izvještaj o korištenju proračunskih zaliha u 2009. godini možete preuzeti ovdje. (pdf, 160 KB)

chevron-right