Press info: konferencija za medije GONG-a i Zelene Istre

18. svibnja 2010.

Predstavljanje međunarodnog projekta i međunarodnog natječaja za sudjelovanje sudaca, odvjetnika i novinara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u specijaliziranom edukativnom programu „Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana“


PRESS INFO

- konferencija za medije GONG-a i Zelene Istre, 18. 5. 2010. -

Predstavljanje međunarodnog projekta i međunarodnog natječaja za sudjelovanje sudaca, odvjetnika i novinara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u specijaliziranom edukativnom programu „Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana“

Na konferenciji za medije GONG-a i Zelene Istre predstavljen je međunarodni projekt „Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana“, financiranog iz pretpristupnog fonda IPA 2008 – Civil Society Facility. Cilj projekta je unaprjeđenje standarda primjene najslabijeg stupa Aarhuške konvencije – pristupa pravosuđu u pitanjima okoliša, ali i pristupa informacijama, kao i sudjelovanja javnosti u donošenju odluka u pitanjima zaštite okoliša u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Projekt „Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana“ započeo je 1. 1. 2010. i trajat će 20 mjeseci, a njegova vrijednost je 375.000 eura, od čega će Europska unija sufinancirati 80%, odnosno 300.000 eura. Nositelj projekta je GONG, a partneri na projektu su još i Zelena Istra (Pula, Hrvatska), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS (Podgorica, Crna Gora), Centar za menadžment, razvoj i planiranje (Doboj, Bosna i Hercegovina), AdriaticGreeNet (Udine, Italija) i European Environmental Bureau (Brussel, Belgija).

Ključnu ulogu unutar projekta ima specijalizirani edukativni program za suce, odvjetnike i novinare iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore koji će se provoditi u Hrvatskoj od strane vrsnih stranih i domaćih stručnjaka za okolišno pravo i Aarhušku konvenciju. Vrijednost programa priznala je i hrvatska Pravosudna akademija koja će, sukladno svojim standardima, sucima i predstavnicima DORH-a vrednovati sudjelovanje na seminarima. Međunarodni natječaj za sudjelovanje u ovom programu raspisan je 18. svibnja 2010. i trajat će do 20. lipnja 2010., a tekst natječaja objavljen je na web stranicama partnera u projektu (www.gong.hr; www.zelena-istra.hr) i slobodan je za preuzimanje, korištenje i daljnje distribuiranje.

Izlaganja i slučajevi obrađeni programom bit će objavljeni u zborniku namijenjenom zainteresiranoj javnosti, posebice u pravosudnim tijelima, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i šire, a bit će objavljen i priručnik za medije. Web stranica (www.adriaticgreenet.org/aarhus), izrađena na početku projekta, koja sadrži informacije o Aarhuškoj konvenciji, izvještaje i informacije o programu, bit će na raspolaganju sudionicima za objavu članaka i ostalih relevantnih materijala, a služit će i za kvalitetnije povezivanje organizacija civilnog društva koje se bave ovom problematikom u jadranskoj regiji. Rezultati programa bit će predstavljeni na međunarodnoj konferenciji o provedbi Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana.

Ratifikacijom Aarhuške konvencije, međunarodnog sporazuma kojeg su do sad prihvatile 44 države Europe i Srednje Azije, Hrvatska se obavezala da će svojim građanima omogućiti slobodan pristup informacijama o okolišu, zajamčiti sudjelovanje javnosti u pitanjima okoliša te olakšati pristup pravosuđu kad su prava građana na zdrav okoliš prekršena.

Važnost ovih tema u procesu demokratizacije neke zemlje velika je, a pitanja okolišnog prava i pristupa pravosuđu u Hrvatskoj odnedavno dobivaju na sve većoj aktualnosti i zanimljivosti. U kojoj će se mjeri prava zagarantirana okolišnim pravom i Arhuškom konvencijom i ostvarivati, ovisit će i o pripremljenosti svih uključenih u ovaj proces zbog čega i ovaj edukativni program dobiva na aktualnosti.

Zahvaljujemo na objavi.

Suzana Jašić, GONG
Dušica Radojčić, Zelena Istra

18. svibnja 2010.

chevron-right