Izjava GONG-a povodom privođenja prosvjednika iz Varšavske ulice

12. veljače 2010.

Želimo ukazati da se upotrebom sile, političkim i medijskim difamiranjem, onemogućavanjem okupljanja i izražavanja mišljenja građana, stvaraju opasni presedani koji doprinose antigrađanskoj i antidemokratskoj atmosferi i ujedno ozbiljno ugrožavaju razvoj urbane kulture u glavnom gradu RH.

U Zagrebu, 12. veljače 2010.
IP - 39/2010

Izjava GONG-a povodom privođenja prosvjednika iz Varšavske ulice

U ranim jutarnjim satima, 11. veljače 2010., interventne policijske jedinice su, na zahtjev komunalnih redara, uz prekomjernu uporabu sile uhitile i pritvorile aktiviste inicijative Pravo na grad i Zelene akcije. Uhićenje je uslijedilo nakon protestnog okupljanja nekoliko tisuća građana koji su, mirno i nenasilno, protestirali zbog netransparentnog rada gradskih vlasti i pogodovanja HOTO grupi zbog čijeg će projekta Cvjetno javni prostor pješačke zone u Varšavskoj ulici biti pretvoren u ulaz u privatnu podzemnu garažu.

Želimo izraziti svoje najdublje negodovanje ovakvim djelovanjem gradske vlasti i policije. Umjesto demokratske prakse dijaloga, javnih rasprava i omogućavanja građanima grada da sudjeluju u odlukama koje se tiču njih i njihovog životnog prostora, gradska vlast posegnula je za uporabom sile i zastrašivanjem. Time je potvrdila opravdanost strahove građana i svoju neosjetljivost za njihove prosvjede i prohtjeve . Policija, ili komunalni redari, prilikom intervencije uništili su drvenu skulpturu "Trojanski konj" i time počinili i materijalnu štetu nad tuđim vlasništvom i devastirali vrijedan primjerak aktivističke umjetničke intervencije u gradski prostor.

Podsjećamo da je intervenciji policije prethodilo nekoliko javnih istupa čelnika grada koji su u sukobu s elementarnim zahtjevima javnog komuniciranja i suprotni duhu niza antidiskriminacijskih propisa protiv šovinističkog i uvredljivog javnog oslovljavanja. Tako je pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo, Davor Jelavić, prosvjednike u Varšavskoj usporedio sa četnicima, jer su postavili barikade i pokrenuli balvan-revoluciju, a gradonačelnik Milan Bandić ih opisuje kao one koji žele živjeti u srednjem vijeku i skrnave poduzetnički duh grada.

Privatni, korporacijski mediji prethodno su tjednima vodili agresivnu kampanju protiv legitimnog građanskog prosvjeda i pri tom napadali i vrijeđali ugledne pojedince i pojedinke koji podržavaju građanski protest i neposluh. Medijskoj pristranosti svjedočimo i u emisiji Otvoreno, HRT-a, 10. veljače 2010. Nekoliko sati nakon prosvjeda u kojem sudjeluju tisuće ljudi, a kojima je javna televizija posvetila jedva nekoliko trenutka, voditeljica Otvorenog, Hloverka Novak Srzić, u studio je dovela samo poduzetnika Horvatinčića i dala mu nerazmjerno veliki prostor da objasni svoj pogled na stvari, odnosno svoje interese, dok su argument civilnih inicijativa i građanskih udruga izostali. Tom prigodom, g. Horvatinčić također je pribjegao politikantskim objedama organizatora prosvjeda i prosvjednika. Pozdravljamo, međutim, korektniji prikaz situacije na HRT-u sljedećeg dana.

Slijedom svega navedenog, želimo ukazati da se upotrebom sile, političkim i medijskim difamiranjem, onemogućavanjem okupljanja i izražavanja mišljenja građana, stvaraju opasni presedani koji doprinose antigrađanskoj i antidemokratskoj atmosferi i ujedno ozbiljno ugrožavaju razvoj urbane kulture u glavnom gradu RH.

Za GONG
Sandra Pernar, izvršna direktorica
Vesna Kesić, predsjednica Vijeća

chevron-right