GONG i TIH: Bandić i Primorac potrošili u kampanji više nego što su prijavili DIP-u

24. prosinca 2009.

Nezavisni predsjednički kandidati Milan Bandić i Dragan Primorac jedini su kandidati koji su potrošili više novca na oglašavanje u kampanji nego što su prijavili Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), upozorile su danas nevladine udruge GONG i TIH, za koje je agencija Mediapuls provela analizu stvarnog utroška sredstava kandidata na oglašavanje u medijima.
ZAGREB, 23. prosinca 2009. (Hina) -
Nezavisni predsjednički kandidati Milan Bandić i Dragan Primorac jedini su kandidati koji su potrošili više novca na oglašavanje u kampanji nego što su prijavili Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), upozorile su danas nevladine udruge GONG i TIH, za koje je agencija Mediapuls provela analizu stvarnog utroška sredstava kandidata na oglašavanje u medijima.

Istraživanje je provedeno od početka kampanje do 20. prosinca, obuhvatilo je praćenje oglašavanja na nacionalnim televizijama i tisku, a nisu obuhvaćeni plakati te radijsko i internetsko oglašavanje. Po procjenama GONG-a i TIH-a troškovi oglašavanja čine polovicu ukupnih troškova kampanje.

Bandić je prijavio DIP-u da je do tjedan dana pred izbore dobio 3,86 milijuna kuna, dok je Pulsova analiza pokazala da je samo na oglašavanje u tisku i na televiziji potrošio 5,27 milijuna kuna.

Postoji znatna razlika iznosa koji je Bandić prijavio DIP-u u odnosu na ono što je potrošio samo na oglašavanje i to će do kraja kampanje trebati objasniti, rekla je izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar na konferenciji za novinare u povodu dostave privremenih financijskih izvještaja predsjedničkih kandidata.

Primorac je pak prijavio 3,78 milijuna kuna donacija, a analiza kaže da je samo na televizijsko i oglašavanje u tisku potrošio 4,17 milijuna kuna.

Za nezavisnog kandidata Josipa Jurčevića nema podataka koliko je dobio, dok su troškovi oglašavanja svih ostalih kandidata manji od ukupnog DIP-u prijavljenog iznosa.

Kandidati su za oglašavanje u tisku i na televiziji do 20. prosinca potrošili oko 16,4 milijuna kuna i to najviše na televiziju (11,2 milijuna kuna), na oglašavanje u dnevnim novinama potrošeno je 4,6 milijuna kuna, a na časopise 490 tisuća kuna.

Nakon Bandića i Primorca prema Pulsovoj analizi najviše je potrošio nezavisni kandidat Nadan Vidošević (2,8 milijuna kuna), a slijede kandidati HDZ-a i SDP-a Andrija Hebrang i Ivo Josipović (oko 1,8 milijuna kuna).

Daleko iza njih su HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić (237 tisuća kuna), nezavisna Vesna Škare Ožbolt (121 tisuća kuna), IDS-ov kandidat Damir Kajin (63 tisuće kuna), nezavisni Miroslav Tuđman (51 tisuća kuna), a na začelju su Boris Mikšić (31 tisuća kuna) te nezavisni kandidat Josip Jurčević (20 tisuća kuna). Za nezavisnog kandidata Slavka Vukšića nema podataka o troškovima oglašavanja.

Analiza je pokazala da su Primorac i Josipović najviše novca potrošili na televizijsko oglašavanje, dok je Bandić podjednako trošio na oglašavanje na televiziji i u dnevnom tisku.

Udruge su upozorile da dio kandidata u izvještajima nije naveo donatore pa očekuju da će taj novac sukladno zakonu, koji brani anonimne donacije, biti uplaćen u državni proračun. Kao pozitivan primjer istaknuli su izvješće Josipovića koje je, kako su rekli, čak i iznad razine koju propisuje zakon.

Ponovno su upozorili na manjkavosti zakona koji regulira finaciranje predsjedničkih kampanja, a koji ne propisuje nikakve sankcije za prekršitelje.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović ocijenio je sramotnim što je čak pet kandidata zakasnilo s predajom izvještaja DIP-u.

Neprihvatljim je ocijenio i to što je Bandić nedavno u Banjoj Luci 50 katoličkih obitelji donirao s po 500 kuna. Bandićev stožer naknadno je objasnio da nije bilo riječi o gotovini nego o darovima u toj vrijednosti.

Predsjednik TIH-a rekao je novinarima da mu je član stožera jednog predsjedničkog kandidata telefonom prijetio zbog njegovih razgovora s novinarima, rekavši da će ga "prijaviti Sekretarijatu Transparency Internationala".

"Ja sam novinar i razgovarat ću uvijek sa svojim kolegama te komentirati je li zakonito biračima davati 500 kuna i komentirati jesu li izvješća precizna", zaključio je Zorislav Antun Petrović.

chevron-right