DIP: prikupljanje donacija putem govornih automata nedopušteno

01. prosinca 2009.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) ocijenilo je danas nepoduštenim prikupljanje sredstava za financiranje izborne promidžbe predsjedničkih kandidata putem govornih automata jer ne osigurava bezuvjetno utvrđivanje identiteta pošiljatelja.

ZAGREB, 30. studenog 2009. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) ocijenilo je danas nepoduštenim prikupljanje sredstava za financiranje izborne promidžbe predsjedničkih kandidata putem govornih automata jer ne osigurava bezuvjetno utvrđivanje identiteta pošiljatelja.

U priopćenju DIP-a, u kojem se podsjeća na Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor hrvatskog predsjednika, kao i na Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, navodi se da transparentnost i provjerljivost financiranja konkretne izborne promidžbe zahtijeva da se javnost izvijesti o svim izvorima prikupljenih sredstava (o donacijama) te da javnost može, isto tako, odmah i na siguran način steći saznanja o istinitosti takvog izvješća.

"U konkretnom slučaju prikupljanje donacija putem govornih automata, sms poruka i slično neprijeporno je povezano s velikim brojem otvorenih mogućnosti prikrivanja donatora, a samim time i otežavanjem pa i onemogućavanjem provjere tko je stvarni donator", navode iz DIP-a koji ocjenjuje da "postoje stvarne mogućnosti zlouporabe korištenja telefona".

Kao primjer navode mogućnost poziva od strane korisnika prepaid kartice, iz javne govornice, od stranih fizičkih i pravnih osoba, korištenje telefona od strane podstanara, a ne vlasnika, pozivi radnika sa službenih telefona.

"Zato je Državno izborno povjerenstvo ocijenilo nedopuštenim prikupljanje sredstava za financiranje izborne promidžbe na način koji ne osigurava bezuvjetno utvrđivanje identiteta pošiljatelja, a što je slučaj sa doniranjem sredstava putem govornih automata", stoji u priopćenju.

(Hina) xpp/xrkor yaz

chevron-right