Najava akcije "Imamo pravo znati!"

04. rujna 2009.

Danas je održana konferencija za novinare na kojoj su GONG i Transparency International Hrvatska najavili ovogodišnju, već tradicionalnu akciju pod nazivom "Imamo pravo znati!", povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, 28. rujna. Ključni cilj akcije je upoznavanje građana s temeljnim značajkama Zakona o pravu na pristup informacijama. TIH I GONG ponovno u akciji "Imamo pravo znati!"

ZAGREB, 4. rujna 2009. (Hina) - Udruge Transparency International Hrvatska (TIH) i GONG će od danas, pa do 10. listopada ponovno zajednički provoditi akciju "Imamo pravo znati!", kojoj je osnovni cilj upoznati građane o njihovom zakonskom pravu na pristup informacijama te unaprjeđenje legislative koja regulira to pravo i financiranje izbornih kampanja.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović i izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar su na konferenciji za novinare upozorili da građani, ali i nevladine udruge, teško ostvaruju svoje pravo na pristup informacijama od državne i lokalnih vlasti, te da stoga zakon koji regulira to pravo, a koji je na snazi od početka 2004., nije ispunio svoju svrhu.

"Zakon se ne provodi i treba ga što skorije mijenjati", istaknula je Pernar, dodavši da su iz Vlade više puta obećavali kako će izraditi zakonske izmjene, ali da to nisu učinili.

Iznijela je rezultate GONG-ova istraživanja po kojemu čak trećina svih gradova i općina još nije imenovala službenika za informiranje, iako to propisuje zakon, da se u nekim lokalnim jedinicama uopće ne javljaju na telefon, a neki gradovi i općine čak i po 50 kuna naplaćuju uvid u dokumente koji inače trebaju biti dostupni javnosti.

Petrović je, pak, iznio rezultate ankete u kojoj su TIH-ovi aktivisti odgovorne u županijama i 30 najvećih gradova pitali koliko su proračunskog novca lani isplatili političkim strankama - odgovorilo je 90 posto županija te svega 75 posto gradova, što je, kaže Petrović, poražavajuće s obzirom da je Zakon o pravu na pristup informacijama na snagu stupio prije više od pet godina.

Prema toj anketi, isplaćeno je 22 milijuna kuna, od čega 13 milijuna iz županijskih, a 9 milijuna kuna iz gradskih proračuna - iz županija najviše je novca, 4,2 milijuna kuna, isplaćeno HDZ-u, slijedi SDP koji je dobio 2,3 milijuna kuna te HSS s 1,4 milijuna, dok su gradovi najviše dali lokalnom HDZ-u (2,2 milijuna), te SDP-u (1,9 milijuna) i HNS-u (721 tisuća kuna).

Upravo je transparentnost financiranja stranaka, odnosno njihovih izbornih kampanja, jedna od glavnih tema te akcije, posebno uoči predsjedničkih izbora krajem ove ili početkom iduće godine.

Aktivisti TIH-a i GONG-a u idućih pet tjedana namjeravaju obići što više gradova, od kojih najmanje deset županijskih središta, gdje će postaviti info štandove i građane informirati o njihovu pravu na pristup informacijama, a vlasti pozvati na transparentnost u radu.

(Hina) xtr ydm

chevron-right