Organizacije civilnog društva podržale studentske prosvjede

26. svibnja 2009.

Organizacije civilnog društva iskazale su danas potporu studentskim zahtjevima za besplatnim obrazovanjem istaknuvši kako su blokade fakulteta proteklih pet tjedana bile primjer nenasilnog pritiska na institucije.

ZAGREB, 25. svibnja 2009. (Hina) - Organizacije civilnog društva iskazale su danas potporu studentskim zahtjevima za besplatnim obrazovanjem istaknuvši kako su blokade fakulteta proteklih pet tjedana bile primjer nenasilnog pritiska na institucije.

U pet tjedana prosvjeda studenti su pokazali kako se nenasilnom akcijom, kao legitimnim oblikom borbe, čini pritisak i prisiljava institucije da razgovaraju s javnošću, rekla je na današnjoj konferenciji za novinstvo Ana Raffai iz udruge Rand. Na taj je način, dodala je, poslana je poruka čitavom društvu kako civilizirano rješavati sukobe.

Sanja Sarnavka, koordinatorica udruge B.a.B.e., pozdravila je uspjeh studentske inicijative koja je upozorila javnosti da je deklarirano "društvo znanja" farsa protiv koje govore svi dostupni podatci.

"Samo četiri zemlje Europske unije manje izdvajaju od Hrvatske za visoko obrazovanje - Bugarska, Malta, Italija i Cipar", rekla je Sarnavka dodavši kako "imamo 2,5 puta manje visokoobrazovanih od prosjeka Europske unije". Pozvala je i ministra znanosti i obrazovanja da se javno očituje o tim podatcima i prizna kako "nismo nikakvo društvo znanja, već društvo u kojemu moćni vladaju nad nemoćnima".

U izjavi podrške Nezavisnoj studentskoj inicijativi udruge civilnog društva upozoravaju na problem koji sa sobom nosi komercijalizacija obrazovanja. Obrazovanje je javno dobro, a ne roba, te bi kao takvo trebalo biti dostupno svima pod jednakim uvjetima, navode udruge te pozivaju Vladu i resorne ministre na javnu odgovornost zbog šutnje i ignoriranja studentskih zahtjeva.

U pozivu Vladi, koji je potpisalo 20-ak građana i 47 organizacija civilnog društva, traži se zakonsko osiguranje prava na besplatno visokoškolsko obrazovanje, bez smanjenja upisnih kvota. Od Vlade se traži i strateška prenamjena sredstava državnog proračuna u sektor obrazovanja po načelima društvene solidarnosti i socijalne osjetljivosti te transparentnost financiranja cjelokupnog sustava znanosti i obrazovanja.

Udruge civilnog društva podržavaju također i studentske zahtjeve da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama.

chevron-right