GONG EDUCIRAO 5000 UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA O EUROPSKOJ UNIJI

22. svibnja 2009.

U svibnju je održana posljednja od 204 radionice projekta „Europa u razredu“, projekta namijenjenoga edukaciji učenika završnih razreda srednjih škola u RH o Europskoj uniji i pristupnom procesu.

Medijima

Zagreb, 22. svibnja 2009.

GONG EDUCIRAO 5000 UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA O EUROPSKOJ UNIJI

U svibnju je održana posljednja od 204 radionice projekta „Europa u razredu“, projekta namijenjenoga edukaciji učenika završnih razreda srednjih škola u RH o Europskoj uniji i pristupnom procesu. Cilj projekta bio je pružiti maturantima objektivne i konkretne informacije o Europskoj uniji i učincima članstva RH u Europskoj uniji, odnosno potaknuti interes mladih za daljnje praćenje tema u vezi Europske unije kako bi u budućnosti mogli donijeti racionalnu i na činjenicama utemeljenu odluku „za“ ili „protiv“ članstva Hrvatske u EU.

Kroz 204 radionice, treća sezona projekta je obuhvatila oko 5.000 maturanata u 42 srednje škole u RH koje su se prijavile za projekt. Radionice su održavane u sklopu nastavnih sati Politike i gospodarstva,a provodilo ih je 5 timova (po dvoje) trenera educiranih od strane GONG-a i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Na kraju svake radionice GONG je učenicima poklonio brošuru „Europska uniJA?“ (moguće ju je preuzeti na www.gong.hr) s informacijama o EU te linkovima na Internet stranice posvećene pitanjima u vezi EU na kojima su se učenici mogli dodatno educirati.

U tri školske godina provođenja projekta, u 159 srednjih škola i gimnazija na području cijele Republike Hrvatske, održano je 1114 radionica u kojima je sudjelovalo oko 29.000 maturanata.

Projekt je dobio službenu preporuku Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Projekt su financirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Grad Zagreb.

Tijekom provođenja projekta, srednje škole i sami učenici pokazali su izuzetnu zainteresiranost za daljnju edukaciju mladih o Europskoj uniji i nastavak provođenja projekta „Europa u razredu“ s obzirom da je razina znanja o ovoj temi izrazito niska.

Daljnje provođenje ovog projekta ovisit će o zainteresiranosti nadležnih domaćih institucija i donatora.

S poštovanjem,

Robert Maračić
Koordinator projekta „Europa u razredu“

chevron-right